Slovenija
21420 ogledov

Slabe novice: Spet imamo rast v primerjavi s preteklim tednom

Covid-19 Profimedia
Število TAN kod kaže, da je bilo to nedeljo potrjenih več okužb kot prejšnjo.

V nedeljo je bilo po podatkih ministrstva za javno upravo izdanih 1754 TAN kod, kar pomeni, da bo približno tako, verjetno višje, tudi število potrjenih okužb. 

Po oceni Matjaža Leskovarja, ki pripravlja prognozo širjenja covida-19 v Sloveniji, je število potrjenih primerov povprečno 10 (od -5 do +20 odstotkov) odstotkov višje. 

Podatek ni dober, saj kaže, da je bilo to nedeljo potrjenih več primerov kot prejšnjo nedeljo, ko je bilo s PCR testi potrjenih 1283 novih okužb. Podobna številka je bila tudi na praznično nedeljo, 31. oktobra, ko je bilo potrjenih 1.258 novih okužb, kar kaže na vnovično rast epidemije. 

"To ne pomeni nič dobrega," ocenjuje Leskovar. "Če epidemija ne bo upadala, ampak bo rastla, bomo presegli 300 covidnih bolnikov na intenzivnih oddelkih."

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da je stanje v bolnišnicah že sedaj alarmantno. V bolnišnicah se trenutno zdravi 990 covidnih bolnikov, od tega jih je 221 na oddelkih za intenzivno nego, ki se zaskrbljujoče polni. 

Priznani slovenski imunolog Alojz Ihan meni, da "smo, kar se tiče bolnišnic, pahnjeni praktično v vojno stanje", o čemer si več lahko preberete v prispevku Alojz Ihan: Imeli bomo popolnoma pretirano število mrtvih.

V vsakem primeru nas čaka to, da bomo v mesecu ali malo več vsi prišli v stik z virusom, kot poudarja Ihan "žal na način, ki pušča največ posledic in največ žrtev". "Prognoza te epidemije je, da se bo končala nekje okrog novega leta ali malo čez," meni Ihan. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • pravičnik77 09:19 15.november 2021.

    Janez rabi visoke številke zaradi nesposobnih političnih ustavnih sodnikov, ki nočejo podati sodbe v zvezi očitno neustavnega odloka o PC. S številkami izvaja pritisk, češ poglejte kaj sledi, če ne boste potrdili PC. dvomim o resničnosti številk. Na podajo pravično ...prikaži več sodbo, pa bodo tudi številke manjše.

  • Avatar jate
    jate 08:46 15.november 2021.

    ma super....poglejte tudi malo s pozitivne strani vsega tega sranja....še malo pa bomo vsi skupaj za novo leto ali preboleli ali prekuženi ali cepljeni ali crknjeni in bo te kalvarije konec ali pač...hm pol bo drug največji problem nastal.....kje bodo ...prikaži večodo zaslužili kovid šoldke????tu se vlada ,farmacija ,zavarovalnice tresejo

  • PaPajapopi 08:30 15.november 2021.

    TAKOJ NEHAJTE Z TEM COVID SRANJEM ! ! !