Slovenija
11335 ogledov

Gantar: Še kdo dvomi, da dodatni ukrepi niso potrebni?

Covid-19 v bolnišnici Epa
Delež potrjenih pozitivnih testov se je spet povečal.

V torek so ob 7515 opravljenih testih potrdili kar 2217 okužb z virusom sars-cov-2. Pozitivnih je bilo 29,50 odstotka testov, kar je več kot v preteklih dneh, ko se je odstotek gibal pod 25 odstotki. 

Minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je včeraj omenjal zaostritev ukrepov, je na Twitterju zapisal: "Še kdo dvomi, da zaostritve ukrepov niso nujne? Za zdravje ljudi gre."

Med ukrepi je Gantar omenjal zaostrovanje javnega prometa in nenujnih trgovin, medtem ko naj zapiranje gospodarskih družb ne bi bilo potrebno. Med predlogi je bila tudi omejitev gibanja na en kilometer, a je Gantar pojasnil, da tega on kot minister vladi ni predlagal. 

V bolnišnicah se zaradi covid-19 zdravi 1192 oseb, od tega jih je 202 na intenzivni negi. Žal je zaradi okužbe z novim koronavirusom včeraj umrlo rekordno število bolnikov - kar 40.

Številke podobne kot pretekli torek

Število novih okužb je sicer nekoliko višje, kot je bilo pretekli torek, ko so potrdili 2027 okužb z novim koronavirusom, a so bila takrat navodila ministrstva glede testiranja drugačna. 

Pretekli teden je bilo testiranje usmerjeno v ogrožene skupine, delavce v zdravstvu, osebe, ki imajo pri svojem delu veliko stikov ter vse, ki imajo doma družinskega člana, ki spada v rizično skupino, zdaj pa spet testirajo vse osebe s simptomi. 

Pretekli torek so 2027 okužb potrdili ob 6311 opravljenih testih, delež pozitivnih je bil tako nekoliko višji kot včeraj in je znašal 32,12 odstotka.

Zaradi sprememb pri načinu testiranja najbolj skrbi naraščanje hospitaliziranih bolnikov, ki se je sicer nekoliko umirilo, a število hospitaliziranih ter oseb, ki potrebujejo intenzivno nego, še narašča.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • Mesija 17:21 11.november 2020.

    Jaz poznam samo črni petek, vse ostalo je velika LAŽ in ZAVAJANJE.

  • Kirka 13:35 11.november 2020.

    Če je med vami, novinarji, še kakšna neprodana in poštena duša, naj se o včerajšnjih 40 umrliha ZARADI covida pozanima na patologiji. Ali so ljudje res umrli zaradi covida, ali pa zaradi raka, srčnih in drugih bolezni, ki niso bile ...prikaži več odkrite in zdravljene zaradi covidmanije. Gre tudi za vaše svojce, prijatelje, sosede.... Splošno znano pa je že, da so testi v 80% nezanesljivi in da so pozitivni tudi pri zdravih ljudeh, ki so kadarkoli preboleli kakšno koronavirusno bolezen in niso več prenašalci.

  • Ender3 13:06 11.november 2020.

    Gantar bi se moral že davno posloviti, ne pa groziti in pogojevati vladni koaliciji. Kaj je delal vse poletje, skrbel za strankarske zdrahe. Človek je politično in strokovno nevaren egoman.