Slovenija
41813 ogledov

Kacin povedal, kdo je najbolj kriv za širjenje virusa

Jelko Kacin Tamino Petelinšek/STA
Ljudje se ukrepov bistveno bolj držijo v mestih, kot na podeželju.

"O tem vas bom lahko obvestil po sestanku vlade v ožjem covid formatu, ki je predviden po 16. uri na Brdu pri Kranju," je uradni vladni govorec Jelko Kacin odgovoril na vprašanje novinarke, ali je že kaj znanega glede sproščanja ukrepov glede na trenutno epidemiološko situacijo. "Popoldne bom stopil pred kamere in povedal, ali so že pripravljene kake odločitve. Jutri je seja vlade in šele tam se bodo odločitve sprejemale. Največ vprašanj je v zvezi s šolami in prvo triado."

Covid-19 Covid-19 Slovenija Katastrofalni podatki: V torek zelo veliko novih okužb

Opozoril je, da današnje številke, ki govorijo o epidemioloških razmerah v posameznih regijah, niso spodbudne. "V Posavju je 14-dnevna incidenca okuženih na sto tisoč prebivalcev po zadnjih podatkih, ki sem jih videl, 2104, kar je več, kot jih je imela Gorenjska v najslabših časih," je poudaril Kacin. Podal je oceno, da se virus hitreje širi na podeželju kot v mestih, ker se ljudje tam manj držijo zaščitnih ukrepov. 

"Slovenija se deli na urbano Slovenijo in na podeželsko Slovenijo. Na podeželju se maske nosijo bistveno manj kot v urbanih središčih, zato se tam, to sedaj potrjujejo tudi hitri testi, pojavlja bistveno več okužb. Imamo občine z zelo majhnim številom prebivalstva, praviloma na podeželju, kjer imamo ogromno novih okužb. To se nam kaže vsak dan znova."

Jelko Kacin

Na vprašanje, ali se ob zdajšnjem poslabšanju epidemiološke slike kaže sproščanje ukrepov pred prazniki, ko so se odprle nekatere trgovine in storitvene dejavnosti, za zgrešeno potezo, pa je Kacin odgovoril: "Prevladuje ocena, da trgovine niso bistveno prispevale k prisotnosti virusa, čeprav pride do posameznih incidentov. Ljudje tam nosijo maske, skrbijo za razdaljo, trgovci tudi za svojo varnost."

Dodal je: "Problem je druženje, zasebno druženje, prijateljevanje. To traja že kar nekaj časa, to se nam vleče že od začetka novembra, ko so se začele zgodbe z martinovanjem. Dva vikenda so bile zidanice polne, še vedno se zidanice dajejo v najem. Ljudje se držijo čez teden, konec tedna pa v zidanicah nadoknadijo vse in potem imamo izbruhe s časovnim zamikom. Potem so sledile koline ... Nobene druge možne razlage ni, kot da gre za zasebna druženje, ko ljudje mask ne uporabljajo."

vlada janez janša brdo seja vlade Posvet Slovenija Janša o tem, ali bo prihodnji teden možno odpreti šole za prvo triado

Covid-19 | Avtor: Epa Epa

Covid-19 Covid-19 Slovenija Kacin glede študije o prisotnosti britanskega seva v Sloveniji

Vlada bo po besedah Kacina popoldne ocenila epidemiološko situacijo ter na tej podlagi sprejela odločitev, kaj je mogoče sprostiti in kaj ne. "Vsak od nas je tisti, ki mora prevzeti odgovornost za zajezitev virusa," je še enkrat poudaril Kacin in naštel zaščitne ukrepe, kot so dosledno nošenje mask, razdalja, zračenje prostorov ter higiena rok in kašlja. "To so ukrepi, ki jih bomo morali kljub cepljenju izvajati še naprej. Poskrbeti moramo, da to velja ne le na delovnem mestu, ampak tudi v zasebnem življenju. Zmanjšanje druženja je edina pot naprej."

Dodal je, da je država, ko gre za zasebna druženja, nemočna. "Vse je v rokah posameznika," je poudaril Kacin. "Ko bodo ljudje razumeli, da dvigajo roko sami nase in na svoje najbližje, na prijatelje, s katerimi se družijo, bomo lahko imeli virusa v državi manj."

trgovina nakupovanje koronavirus covid-19 Slovenija Strokovnjakinja NIJZ o tem, ali so morebiti potrebni dodatni ukrepi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 41
  • Avatar Emma_Campbell
    Emma_Campbell 13:58 07.januar 2021.

    Zapustil sem služb0 in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 na uro 0d doma. zaslužim 25 tisoč dolarjev na mesec s spletnim delom 3 ure dnevno. Za več p0drobnosti .... ➤➤➤➤➤ LovesMeetx.Com

  • mario3 08:38 07.januar 2021.

    resnica boli

  • Avatar pantani
    pantani 07:22 07.januar 2021.

    Ne kaži s prstom,ker boš ostal brez njega!!!