Slovenija
7532 ogledov

Strokovnjakinja NIJZ o tem, ali so morebiti potrebni dodatni ukrepi

trgovina nakupovanje koronavirus Profimedia
V naslednjih dneh pričakujejo porast pozitivnih primerov. Kriva so zasebna druženja in družinska srečanja, kažejo ankete.

V svetu se število primerov okužb ne spreminja bistveno, le na jugu Afrike in v Južni Ameriki se stanje poslabšuje.

Število primerov po svetu | Avtor: STA/prntscrn STA/prntscrn

 

V Evropi število primerov v splošnem počasi upada, "oblak temnih barv je razpreden in se tanjša", je povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager. Najbolje se z epidemijo spopadajo Madžarska, Belgija in Bolgarija, medtem ko vidimo precejšen porast v Veliki Britaniji, Norveški, Latviji, Malti, Irski, Nizozemski. V Sloveniji vidimo rahel padec, je dodala Čakš Jager.

Primerjava po Evropi | Avtor: STA/prntscrn STA/prntscrn

Z včerajšnjim dnem pa bo tudi pri nas vzpon precejšen, je opozorila strokovnjakinja. Centri za anketiranje se še vedno borijo, skušajo poklicati vsakogar, a prioriteto imajo starejši, je dodalala. Dodaten vzpon okuženih in intenzivnejše širjenje virusa pričakujejo vsaj še nekaj dni.

Covid-19 Covid-19 Slovenija Katastrofalni podatki: V torek zelo veliko novih okužb

Primeri v Sloveniji | Avtor: STA/prntscrn STA/prntscrn

Tudi deleži pozitivnih testov se spreminjajo, odkar je pogostejše hitro testiranje. Nekaj regij je pri nas izboljšalo svojo pozicijo, pod povprečje Slovenije se je uvrstila podravska regija. 

Regije covid 6. 1. | Avtor: STA/prntscrn STA/prntscrn

Tudi število pozitivnih primerov med oskrbovanci domov starejših občanov se niža, dviguje pa se število okuženih med ostalim prebivalstvom. Delež obolevnosti se je dvignil med mlajšimi, med 25. in 34. letom starosti, znižal pa med starejšimi.

Okuženi po starosti 6. 1. | Avtor: STA/prntscrn STA/prntscrn

Kot najverjetnejši vzrok za prenos virusa so anketiranci navedli zasebna druženja in družinska srečanja, je povedala Čakš Jager, ki meni, da so za to krivi prazniki.

Število umrlih se na srečo niža, je dodala. Umrlo je tudi nekaj mladih, a najvišji delež ostaja med starejšo populacijo. 

Umrli s covidom 6. 1. | Avtor: STA/prntscrn STA/prntscrn

Kot smo pisali, se je nov škotski sev že pojavil na Hrvaškem, a Čakš Jager je povedala, da se ti novi sevi resda hitreje širijo, a ne kaže, da bi bil potek bolezni zato hujši. Spremljajo jih na evropski ravni.

NIJZ dodatnih priporočil zaenkrat nima, Čakš Jager je poudarila, da moramo še vedno držati distanco in spoštovati nedruženja. "Če bi to vsi spoštovali, bi moralo biti dovolj," je še dejala.

Covid-19 Covid-19 Slovenija Kacin glede študije o prisotnosti britanskega seva v Sloveniji

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • krucefiks 14:38 06.januar 2021.

    več al manj že vsi prekuženi,ovce se že cepijo,bo menda kmalu mir al bo JJ maščevalec še kar vstrajal,verjetno ga vzburja to

  • Ender3 14:34 06.januar 2021.

    Izbrani strokovnjaki NIJZ že po izgledu, dajejo slutit, da je za njimi naporno in udgovorno prirejanje potrebnih številk. Upam le, da so za to tudi ustrezno nagrajeni.

  • Nejc51 14:29 06.januar 2021.

    Sedaj že kar ankete kažejo, da so krivi družinski obiski in seveda druženja. Itak.