Slovenija
27 ogledov

Slabi obeti za neljubljanske študente

Dijakom in študentom višjih strokovnih šol bo polovico cene mesečne vozovnice kr Žurnal24 main
Kot kaže, bodo študenti, ki nimajo stalnega bivališča v Ljubljani, za mesečno urbano plačali 34 evrov, dijaki pa tako kot do zdaj 17 evrov, ker jim bo vozovnice subvencioniralo ministrstvo za šolstvo.

Usoda približno 18 tisoč študentov, ki nimajo stalnega bivališča v Mestni občini Ljubljana (MOL), je še neznana, ker MOL in ministrstvo za visoko šolstvo nista dosegla dogovora o subvencioniranju mesečnih urban. Ljubljanski župan Zoran Janković verjame, da ga bodo, na Golobičevem ministrstvu pa so manj optimistični. "Ne razmišljamo o dodatnem zagotavljanju sredstev za subvencioniranje nakupa mesečnih vozovnic študentom, ki nimajo stalnega bivališča v Ljubljani. Za to tudi ni predvidenih proračunskih sredstev," je še enkrat ponovil Gregor Golobič.

Denar za to so predvideli na ministrstvu za šolstvo, kjer bodo dijakom in študentom višjih strokovnih šol krili polovico cene mesečne vozovnice. V ta namen so spremenili pravilnik o subvencioniranju, zagotoviti pa bodo morali 1,1 milijona evrov na letni ravni. Na ministrstvu za visoko šolstvo bi morali v proračunu v ta namen najti 2,3 milijona evrov, je povedala v. d. direktorice LPP Zdenka Grozde, Golobič pa je dejal, da bi morali potem to zagotoviti v vseh slovenskih mestih, kar bi jih stalo 2,7 milijona evrov.

"Odločitev MOL o diskriminaciji dijakov in študentov glede na njihovo stalno bivališče je nerazumna. Odločitev ministrstva za šolstvo pa ocenjujem kot ne dovolj domišljeno, o čemer bom sprožil razpravo v okviru vlade," je dodal Golobič. Spomnimo, da je zmedo povzročilo sprejetje odloka o izvajanju mestnih linijskih prevozov, ki ga je mestni svet sprejel julija lani in v katerem so določene drugačne cene za občane in neobčane MOL.

Janković priznava, da je odlok krivičen do Neljubljančanov, a pravi, da težav od naslednjega študijskega leta ne bo več, saj bo od 1. septembra 2011 veljal zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ta pa določa, da bo prevoz subvencioniran na podlagi prihodkov gospodinjstva, in sicer med 7 in 50 odstotkov. Ta zakon je bil sicer sprejet julija, a po besedah Grozdetove je bilo vmes premalo časa, da bi do 1. septembra na lokalni in državni ravni izvedli vse logistične ukrepe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.