Slovenija
113 ogledov

Sladilo Stevia: potrošnica o zavajanju, Medex to zanika

sladilo Stevia Žurnal24 main
Zveza potrošnikov Slovenije obvešča potrošnike, da je njihova članica inšpektoratu za kmetijstvo prijavila zavajajoče oglaševanje sladila Stevia Sugarel v prahu. Inšpektorat je sprožil ustrezen postopek. Medex: zavajanja ni.

Članico Zveze potrošnikov Slovenije je zmotilo, da na deklaraciji sladila Stevia Sugarel v prahu piše, da gre za "namizno sladilo v prahu na osnovi steviol glikozida". Meni, da potrošnik to razume v smislu, da gre za povsem naravno sladilo iz rastline stevia. V resnici, opozarja potrošnica, sladilo vsebuje le 2% snovi iz rastline stevia.

Medex: zavajanja ni

Ker je Medex distibuter sladila Stevia, ki ga sicer proizvaja podjetje Kruger iz Nemčije, smo se za pojasnila obrnili tudi nanje. Kot pojasnjujejo, je v sladilu Stevia v prahu 2% izvlečka stevie zato, ker s tem ena porcija ustreza eni čajni žlički sladokorja, zato si lahko potrošniki lažje odmerijo, koliko porcij potrebujejo. Prav tako pravijo, da so vse sestavine sladila navedene v skladu z evropskimi predpisi in da na Stevii v prahu ne piše, da je primerna za diabetike, medtem ko na sladilu Stevia v tabletkah to piše.

Inšpektorat za prehrano: postopek še teče

Obrnili smo se tudi na inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer so nam potrdili, da so zaradi prijave potrošnice sprožili ustrezen postopek, vendar da preverjanje, ali gre za zavajanje ali ne, še traja, "zato dokončne ugotovitve glede dejanske skladnosti oziroma neskladnosti še ne moremo podati".

Komentarjev 1
  • Markog 10:22 23.februar 2016.

    Medex še vedno zavaja, saj navaja da je Sugarel sladilo na osnovi stevije. Sladilo Sugarel bazira na osnovi maltodekstrina, ki ima enake lastnosti kot sladkor, stevije pa je 2%. Če kupujete stevio kupite 100% stevijo z čimvišjim Reb-A ali ...prikaži veči pa mešanico eritritola s stevio, ker ima eritritol enake lastnosti kot stevia pa še enacga okusa je kot cuker.