Slovenija
23 ogledov

Sledi lahko več deset tožb

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Če prva odškodninska tožba zoper cerkev v Sloveniji uspe, se na sodišču s pravdami lahko oglasi še več deset zlorabljenih žrtev. Ocena Društva za zaščito ustave in žrtev cerkve.

Kot smo že poročali, v Mariboru se je včeraj začela prva pravda na slovenskih sodiščih, kjer odločajo, ali bo morala cerkev zaradi kar petletnega spolnega zlorabljanja zdaj že pokojnega artiškega župnika Jošta plačati zahtevanih 140 tisoč evrov odškodnine.

Se lahko usuje plaz?
Gre za precedens na slovenskih sodiščih in pri tem se pojavlja vprašanje, ali se v primeru ugodno rešene odškodninske tožbe zoper cerkev lahko vsuje plaz podobnih zahtev. Zoper več različnih župnikov na različnih slovenskih sodiščih teče več kazenskih postopkov; koliko je dejanskih žrtev zlorab za cerkvenimi zidovi na slovenskem, pa ostaja le pri vprašanju.

Vladko Began, zastopnik Društva za zaščito ustave in žrtev cerkve, meni, da je pri nas zagotovo več deset primerov zlorab. Gre za oceno, do katere so prišli tudi na podlagi izpovedi žrtev, ki ne želijo biti imenovane in se ne želijo izpostavljati niti na policiji s prijavami niti kasneje na sodišču.

"Poglejte samo v svet. Irska, Amerika, Avstralija, vse polno je primerov duhovniških zlorab. Številke gredo v tisoče, desettisoče. Če je tam toliko primerov, jih je pri nas najmanj več deset,“ je prepričan odvetnik Began.

Pobuda za ustanovitev komisije neuslišana
Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve je na vlado že julija lani naslovilo pobudo za ustanovitev posebne komisije, ki bi preiskovala zlorabe katoliških klerikov.

V tujini so škofije, župnije bankrotirale zaradi odškodnin. Če tam obstaja pravna podlaga, da je cerkev kot institucija morala plačati odškodnino, bi pri nas moralo biti podobno.
Vladko Began, odvetnik

V pobudi so izpostavili več zlorab slovenskih duhovnikov (Frantar, Jošt, Kmet ter še tri neimenovane duhovnike) in pri tem izpostavili domnevo, da njihova dejanja zagotovo niso osamljeni primeri, pač pa da predstavljajo le vrh ledene gore.

Urad za verske skupnosti je društvu odgovoril, da potrebe po ustanovitvi takšne komisije, ki bi se ukvarjala s to problematiko, ni, saj imamo pri nas ustrezne institucije, pod katere pristojnost zlorabe sodijo. Imamo torej policijo, tožilstvo, centre za socialno delo.

"Tudi Irska ima policijo, tožilstvo in centre, pa so se kljub temu odločili za ustanovitev posebne komisije, ki se ukvarja s to problematiko. Kot veste, so ugotovili, da je bilo in jih je še takšnih primerov pri njih ogromno,“ pravi odvetnik Began.

Bo primer uspel?
Slovenska cerkev oziroma mariborska nadškofija krivdo oziroma odgovornost zavrača, čeprav naj bi vodstvo škofije vedelo za spolne zlorabe. Poravnava med strankama torej ni možna, sodbo bo moralo izreči sodišče.

Odvetnik Began pri tem upa in izraža prepričanje, da bo tožnica uspela. Primer predstavlja precedens na našem prostoru, zato se upravičeno zastavlja vprašanje, kakšne skrivnosti izza cerkvenih zidov še utegne sprožiti.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.