Slovenija
11 ogledov

Sledi usklajevanje

1/2
Žurnal24 main
Potem ko so v LDS podprli kandidaturo Pavla Gantarja za predsednika SD, so predstavili še svoje pripombe na osnutek koalicijske pogodbe.

Predsednica LDS Katarina Kresal je po sestanku s prvakoma SD in Zares podprla kandidaturo predstavnika Zares Pavla Gantarja za predsednika DZ. Povedala je, da je najprej treba opraviti pogovore znotraj poslanskega kluba, "tako kot se je Zares in kot se bo tudi SD usklajeval glede tega vprašanja" . Kot je zatrdila, kandidata Gantarja podpira, je pa po njenih besedah treba počakati na naslednji teden, ko bo ta razprava opravljena. Poudarila je, da je dogovor o predsedniku DZ prvi preizkusni kamen za prihodnjo koalicijo. "Tudi v LDS bomo podprli tistega, ki bo imel najširše soglasje," je dejala.

Razlike ne bodo ovira

Prvaka SD in Zaresa Borut Pahor in Gregor Golobič sta začela usklajevati koalicijske pogodbe. Oba sta bila mnenja, da med strankama ni nepremostljivih razlik. Najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade Borut Pahor je po sestanku s prvakom Zaresa Gregorjem Golobičem dejal, da so bili pogovori še vedno neformalni, a kljub temu zelo vsebinski. Pahor je ob tem dejal, da sta se skupaj s prvakom Zaresa odločila, da se bodo prihodnji teden začeli sestajati skupaj z vsemi prihodnjimi koalicijskimi partnerji, strokovnjaki iz posameznih strank pa bodo dejavno sodelovali pri usklajevanju koalicijske pogodbe. Sicer pa je prvak SD izrazil zadovoljstvo nad tokratnim sestankom, saj se je pokazalo, da med strankama ni "nepremostljivih razlik" .

Prvak Zaresa Golobič je po sestanku izrazil pričakovanje, da bi čim prej prišlo do dogovora med koalicijskimi partnerji in s tem do oblikovanja vlade. Glede razlik pa je Golobič dejal, da med strankami obstajajo razlike, vendar jih je mogoče pri koalicijskem usklajevanju odpraviti.

Za gledanje te vsebine potrebuješ Flash Player.

Vztrajajo pri razbremenitvi ustavnega sodišča
V LDS pripravljajo delovni osnutek pripomb na osnutek koalicijske pogodbe Socialnih demokratov. Besedilo naj bi zaključili še danes, pripombe pa naj bi se nanašale na vsa poglavja osnutka. Predsednik odbora LDS za pravosodje Aleš Zalar je izpostavil, naj se koalicija zaveže, da v roku šestih mesecev izvrši vseh 16 neizvršenih odločb ustavnega sodišča, in k spremembi ustave z namenom zagotovitve razbremenitve ustavnega sodišča.

Drugo pomembno stališče, pri katerem ne nameravajo popuščati, je vprašanje meje s Hrvaško. Poudarjajo izhodišče na dan 25. junij 1991, menijo pa, da niso bile izčrpane vse možnosti za sporazumno rešitev spora, zato je zanje razsojevalni postopek "samo zadnja možnost" .

Potrebne bodo tudi spremembe zakona o RTV Slovenija, selektivno znižanje kazni za določene prometne prekrške in večji nadzor nad delom avtošol. Na področju zdravstva bodo dali pobudo za sprejetje zakona o oploditvi z biomedicinsko pomočjo in za to, da se delež javnih sredstev za zdravstvo "ne dviguje na način, da se povečuje prispevna stopnja" . Vroče bo tudi usklajevanje, vezano na pokojnine in pokojninsko blagajno. V LDS predlagajo, da pravica do pokojnine ne bi bila več vezana na morebitno delno ali polno zaposlitev upokojenca.

O pripombah na področju financ in gospodarstva Zalar ni spregovoril, saj interno usklajevanje stranke takrat še ni bilo zaključeno. Stranki SD bodo predlagali neposredno usklajevanje na ekspertni ravni, ki bi se po njihovih pričakovanjih lahko začelo prihodnji teden.

Trenja v SLS
Odločitev o vstopu v koalicijo pa še ni bila sprejeta v stranki SLS. V stranki naj bi prišlo do razkola, saj naj so nekateri bolj nagnjeni k odhodu v opozicijo kot koalicijo. Za RTV Slovenija je mariborski župan in član SLS Franc Kangler dejal, da so si volivci izbrali levo vlado, ki naj se v svojem mandatu izkaže. SLS pa naj bo del konstruktivne opozicije. Trenja v stranki ni želel komentirati prvi predsednik Slovenske kmečke zveze Ivan Oman , ki je za omenjeno televizijo dejal le, da so stranko že "zafurali". Odločitev stranke naj bi bila znana v ponedeljek.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.