Slovenija
2830 ogledov

Sledila sta navigaciji in se izgubila, rešili so ju s helikopterjem

Reševanje s helikopterjem PU Kranj
Navigacija naj bo le pripomoček, upoštevajte markacije.

Ekipa za reševanje v gorah je včeraj s posadko helikopterja Slovenske vojske reševala dva planinca, ki sta obtičala visoko na nedostopnem in strmem terenu z visokimi travami, ki zelo drsijo. 

"Pod Veliko planino sta zašla s poti, ki vodi čez Gabrsko peč in Steno," razlaga Bojan Kos s PU Kranj. "Tja ju je »pripeljala« navigacija na telefonu. Za tak tip terena tudi nista bila ustrezno opremljena."

Prvi so posredovali kamniški gorski reševalci, ki so planinca locirali in na kraju organizirali intervencijo, helikopter pa je z ekipo izvedel reševanje in oba nepoškodovana prepeljal v dolino.

"Opozarjamo na veliko previdnost pri uporabi navigacij na telefonih, ker vse ne rišejo varnih poti v gorah in lahko močno zavedejo," pravijo pri PU Kranj. "Dejansko stanje na terenu in v navigaciji je lahko različno. Najboljša in vedno zanesljiva navigacija je markacija na planinski poti. Če ni poti in če ni markacij, je nekaj narobe. Kadar zaidete s poti in to ni težko ugotoviti, se takoj ustavite, preverite svoj položaj in ne silite naprej, ker boste lahko prišlo do točke, ko ne bo šlo ne naprej in ne nazaj. Ravno tako, če boste šli po poti, ki je ne poznate, se o njej pozanimajte iz zanesljivih virov. Navigacije naj bodo le pripomoček."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Soffistessa
    Soffistessa 00:54 07.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m