Slovenija
21 ogledov

Šli bodo na teren

Prihodnji teden bodo odbor za HE na spodnji Savi, Občina Brežice in ministrstvo Žurnal24 main
Osnutek načrta. Občani nezadovoljni s protipoplavnimi zaščitami. Za živali poskrbljeno.

Brežice. “Predvidene zaščite pred poplavami Krške vasi v okviru državnega prostorskega načrta (DPN) za območje hidroelektrarne (HE) Brežice so ad hoc rešitve uradnikov v Ljubljani, ki niti dobro ne vedo, kje je katera vas,” je izpostavil Niko Galeša, vodja odbora za Hidroelektrarne na spodnji Savi. Prihodnji teden bosta zato odbor in Občina Brežice sklicala sestanek s predstavniki Krške vasi in ministrstva za okolje in prostor.

Ni bilo posluha
Na terenu bomo dorekli, kako je treba rešiti Krško vas pred poplavami,” je pojasnil Galeša. Zdajšnji osnutek DPN krajanom namreč te zaščite ne zagotavlja. “Ministrstvo je bilo prej gluho za naše predloge, da je treba s temi ljudmi stopiti v stik,” je izpostavil in dodal, da pa nikakor ne nameravajo privoliti v to, da bi se zaradi dodatnih rešitev za zaščito pred poplavami Krške vasi rok za sprejem DPN za HE Brežice podaljšal.

7. marca se bo zaključila javna razgrnitev osnutka DPN za HE Brežice.

Energetska potratnost
Gre za prostorsko največji poseg v posavski prostor, kar pomnimo,” je poudaril ekolog Hrvoje T. Oršanič, ki je tudi sodeloval pri pripravi dokumentacije. “Za tako velike in prostorsko obsežne energetske projekte smo krivi vsi, ki neracionalno porabljamo energijo. Vsega tega ne bi bilo treba, če bi znali z energijo racionalno gospodariti,” je prepričan.

Oršanič je sicer zadovoljen z osnutkom, ker mu je uspelo izboriti si določene stvari. “Svoje okoljsko poslanstvo sem upravičil s projektom obnove vegetacije na nasipih in v okolici energetskega objekta ter s prizadevanjem za nadomestne habitate. Upam, da se bodo dogovorov držali,” je dodal.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.