Slovenija
21 ogledov

Šlo je za korupcijo

Stavba NPU na Dimičevi bo še nekaj časa primerna politična kost. (Foto: Saša Des Saša Despot
Protikorupcijska komisija je ugotovila, da sta v primeru NPU izpolnjena oba elementa koruptivnega dejanja. Zaradi tega je pozno popoldne nepreklicno odstopila ministrica Katarina Kresal.

Komisija za preprečevanje korupcije je po negativnem mnenju notranjemu ministrstvu, ki so ga na računskem sodišču predstavili včeraj, danes po izvedenem postopku ugotovila in zaključila, da sta v konkretnem postopku ugotovljena oba elementa koruptivnega dejanja, in sicer kršitev dolžnega ravnanja uradnih in odgovornih oseb in uresničitev pričakovanja koristi zasebnega sektorja.

Komisija meni, da se je funkcionar dolžan izločiti iz vseh poslov, ki jih vodi državni organ in v njegovem imenu sklepa posel z zasebnim subjektom, na strani katerega nastopa oseba, s katero je imel funkcionar osebne stike. Na ta način se zagotovi način objektivnega in nepristranskega odločanja organa, v nasprotnem primeru pa se krepi dvom korektnosti ravnanja oziroma ustvarja občutek, da so bili postopki organa obremenjeni z osebni interesi, kar zmanjšuje zaupanje in integriteto javnega sektorja.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je zaradi ugotovitve protikorupcijske komisije nepreklicno odstopila in napovedala, da bo kot predsednica stranke LDS šla po zaupnico na svet stranke.

Prvi odzivi o poročilu protikorupcijske komisije

Podpredsednik in poslanec SLS Franc Bogovič je danes v imenu SLS izrazil mnenje, da so pričakovali, da bo premier ponujen odstop ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal sprejel, kar bi bilo po njihovem mnenju tudi prav.


V Novi Sloveniji (NSi) od Kresalove pričakujejo nepreklicni odstop, saj si, kot so zapisali v sporočilu za javnost, Slovenija za zagotavljanje pravne države ne sme privoščiti, da na svoji funkciji ostaja ministrica, ki je obtožena korupcije in klientelizma. "Če Katarina Kresal ne bo odstopila ali pa jo predsednik vlade ne bo zamenjal, je pravna država popolnoma poteptana in dotolčena," menijo v NSi.

V SDS pričakujejo razrešitev ministrice

Zvonko Černač iz SDS pričakuje, da bo premier Borut Pahor še v tem tednu vložil predlog za razrešitev Kresalove. V nasprotnem primeru bo to storila opozicija. Pri omenjenem primeru gre po njegovem prepričanju za šolski primer korupcije, ki sega v sam vrh Pahorjeve vlade.

Pahor bi se s predlogom razrešitve po njegovem mnenju vsaj deloma razbremenil odgovornosti, ki jo nosi v omenjeni zadevi. Hkrati je tudi spomnil, da je Pahor že ob lanski interpelaciji zoper Kresalovo v državnem zboru zagotavljal, da bi ministrico nemudoma razrešil s položaja, če bi menil, da Kresalova svoj položaj izkorišča v prid svojih znancev. "Ne dvomite v to. Ker sicer postavljam dvom v svojo lastno verodostojnost," je takratne Pahorjeve besede danes povzel Černač.

V SDS menijo, da odpoved pogodbe z Ram Investom koruptivnega dejanja v ničemer ne spremeni, prav tako ne odgovornosti Kresalove in Pahorja. Če pa se bo pogodba kljub vsemu odpovedala ali spremenila, pa pričakujejo, da se bo spremenila tako, da bo ministrstvo po plačilu zadnjega obroka lastnik stavbe.

"Vsak politik – ne glede na to, iz katere stranke prihaja –, ki je s strani dveh neodvisnih nadzornih institucij opozorjen na znake koruptivnega ravnanja, bi moral resno razmisliti o svojem odstopu. To velja tako za Janeza Janšo, zoper katerega teče celo kazenski postopek, kot tudi za Katarino Kresal," meni Bogdan Biščak iz Zaresa. Ob tem je dodal, da so lani premierja pozvali, naj zadevo temeljito preišče. Kresalovo so bo lanski interpelaciji "sicer podprli, a obenem tudi opozorili, da bi v primeru negativnega mnenja računskega sodišča morala odstopiti z mesta ministrice za notranje zadeve".

Ponudbo poslali že lansko leto

Pobudo za izvedbo revizije v zvezi z najemom poslovnih prostorov ministrstva za notranje zadeve je komisija računskemu sodišču poslala maja lani. Prijavitelji, ki so prijave podali januarja in februarja lani, so menili, da je pri postopku najema poslovnih prostorov prišlo do neustreznih ravnanj, ker odgovorne uradne osebe ministrstva niso ustrezno objavile in izvedle postopka naročanja, so pojasnili na protikorupcijski komisiji, je poročal STA.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič, tudi nekdanji državni sekretar na notranjem ministrstvu, se je iz obravnave in odločanja v tej zadevi izločil.

Računsko sodišče je v revizijskem postopku o pravilnosti najema stavb na Dimičevi ulici in na Litostrojski cesti v Ljubljani, ki zajema delovanje notranje ministrice Katarine Kresal in njenega predhodnika Dragutina Mateja, ministrstvu izreklo negativno mnenje. Kresalova je ponudila odstop, a ga premier Borut Pahor ni sprejel.

Komentarjev 4
  • vladek 17:57 10.avgust 2011.

    Katarinco pa Hildo pa ostalo lopovsko bando v arest,a ne im dati še odpravnino.Golazen komunistična

  • VERITA 13:38 10.avgust 2011.

    Kdor išče, ta najde.

  • Genius 08:57 10.avgust 2011.

    Kaj ni jasno, saj je Katka vse lepo razložila, da je šlo za Pogačarjev riziko, ker je vnaprej opremil stavbo ... no, še sreča, da se mu je na koncu izšlo, he he ... tole norčevanje iz ljudi pa res ...prikaži več ni več okusno, samo je pa precej imuna na vse očitke, kar me niti ne preseneča, verjamem da je kljub vsemu to bolj prijetna tema kot Bulmastifi.