Slovenija
35 ogledov

"Šlo je za solo akcijo SDS"

Gregor Virant Saša Despot
Državljanska lista se ostro distancira od spornih dogodkov glede petkove državne proslave, so sporočili iz stranke. Virant: "Šlo je za solo akcijo SDS, pri čemer so se odločitve sprejemale izven odbora za proslave, ki je za to pristojen." SDS Virantu požugala, da se ni udeležil slovesne maše za domovino.

Virant je tako kot nesprejemljivo označil "izključevanje nekaterih veteranskih organizacij, prav tako politični vložek, ki so ga napisali – nič krivemu – Jerneju Kuntnerju".

"Nekdo si je proslavo preprosto uzurpiral, kar je popolnoma nesprejemljiva, skoraj totalitarna gesta. Očitno bomo morali biti v prihodnje koalicijski partnerji na scenarije proslav posebej pozorni, če bomo želeli zagotoviti, da nas bodo proslave združevale in ne delile," je v sporočilu za javnost še zapisal predsednik Državljanske liste Gregor Virant.

Ob tem je še dodal, da so dogodki zmotili vsaj tri od petih koalicijskih partneric.

"V koalicijski pogodbi smo se dogovorili, da ne bomo odpirali ideoloških tem, ki delijo, a po krivdi SDS se je zgodilo prav to. V sedanjih časih je odpiranje ideoloških vprašanj, zlasti tistih iz polpretekle zgodovine, zadnje, kar potrebujemo. SDS je naredila veliko napako."

SDS pričakuje več dela in manj ideoloških diskurzov

"SDS od koalicijskih partnerjev, še posebej od tistih, ki zasedajo nesorazmerno veliko položajev glede na svoj volilni rezultat in povolilno zmanjševanje števila poslancev, odslej pričakuje več resnosti in dela za skupno dobro in manj ideoloških diskurzov, ki ne sodijo v 21 stoletje. Predvsem pa več povezovalne drže. Predsednik DL Gregor Virant bi jo lahko npr. pokazal tako, da se ne bi spuščal v ideološke spore in da ne bi bojkotiral slovesne maše za domovino, ki je pred državno proslavo tako kot vsako leto potekala v Ljubljanski stolnici. Praviloma so se predsedniki Državnega zbora, ki naj bi predstavljali vse parlamentarne sile v državi, doslej te maše ne glede na svojo politično pripadnost udeleževali," pa so v SDS odgovorili Virantu.


"Stranke sedanje vladne koalicije so se v koalicijski pogodbi zavezale, da ne bodo odpirale ideoloških tem. Zagrizena obramba in malikovanje totalitarnih simbolov, ki ne sodijo niti v osamosvojeno Slovenijo niti v moderno Evropo pa predstavlja prav vnašanje ideologije v slovenski prostor ter poglabljanje starih delitev. In to v času, ko se država spopada z resno gospodarsko in finančno krizo. Izjave nekaterih slovenskih politikov, med njimi predsednika DL Gregorja Viranta, so zato neprimerne in neodgovorne. Zagovarjanje totalitarnega simbola, pod katerim je umrlo ali hudo trpelo na desettisoče ljudi v Sloveniji je v primerih, ko prihaja iz vrst državnih predstavnikov, neposredno zanikanje ustavne pravice do dostojanstva, ki jo imamo vsi državljanke in državljani republike Slovenije. V SDS zato nikoli ne bomo pristali na drugorazrednost," so še zapisali.

Erjavec: Morali se bomo pogovoriti

Dogodke ob dnevu državnosti je danes znova obžaloval zunanji minister in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Meni, da se bodo morali koalicijski partnerji jutri iskreno pogovoriti o tem, kaj sploh hočejo. "Če misli koalicija in vlada tudi v bodoče povzročati take nestrpnosti in delitve, potem bo stranka DeSUS premislila o tem, ali je v njej smiselno sodelovati. Mi smo šli v koalicijo predvsem zato, da bi reševali realne probleme, ki jih ima ta država," je dejal.

Priložnost za to bo že jutri, ko bo srečanju vseh koalicijskih strank sledilo še koalicijsko srečanje.

NSi: Žal pa je šepal protokol, dodatni komentarji so bili odveč

V NSi so medtem z vsebino proslave in nastopajočimi zadovoljni. "Vsebina proslave je bila domoljubno, kulturno in ikonografsko odlično izpeljana. Folklorni nastopi so dali proslavi domoljubni naboj. Omeniti velja nastopanje in plese v narodnih nošah. Lepa gesta nastopajočih je tudi, da so nastopali zastonj. Žal pa je šepal protokol, dodatni komentarji so bili odveč," so zapisali za STA.

Javnost razdelil seznam vabljenih

Pred letošnjo proslavo ob dnevu državnosti je javnost in politične stranke razdelil seznam vabljenih praporščakov veteranskih organizacij na proslavo, po sami proslavi pa so se vnele še polemike o tem, ali je bilo primerno, da je povezovalec proslave, igralec Jernej Kuntner, prebral del scenarija, v katerem je bilo zapisano, da spomina na žrtve vojne za samostojno Slovenijo ne smemo žaliti "s simboli, ki jih je nosil agresor".

V Pozitivni Sloveniji so v soboto omenjeni stavek označili kot žaljenje tistih, ki spoštujejo vrednote NOB. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec ga je ocenil kot "nepotrebno provokacijo, ki ne sodi na osrednjo državno proslavo".

V SD pa so ponovili, da bi morala proslava združevati, ne deliti. SLS se je kot koalicijska stranka v nedeljo opravičila za zaplet, ki je nastal z vabljenjem na proslavo, ni pa se še opredelila do scenarija proslave. Prav tako ne SDS.

Komentarjev 41
  • nina 21:35 02.julij 2012.

    resnica boli revščina še bolj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Senior 18:48 26.junij 2012.

    Tisti,ki so zaprisegli Hitlerju se poveličujejo. A vas ni nič vsaj mamo sram? Nekdo je pred dnevi komentiral, da je ponosen, da je sin domobrancev, torej izdajalcev slovenskega naroda. Le kam pluje ta uboga Slovenija?

  • francek 11:20 26.junij 2012.

    Dragec, Dragec, ne sodi druge po sebi. Naj te stari spomnejo kaj so osebki z rdečo zvezdo na čelu počenjali z ljudmi, ki so drugače mislili, kot partija, pa o tem se ne sme govorit " pusti zgodovino pri miru, ...prikaži več kar je bilo je bilo, tako povojne poboje opravičujejo rdečkarji"