Slovenija
54 ogledov

"Slovenci enostavno ne marajo Janše"

Zoran Janković volitve Anže Petkovšek
Slovenci so izbrali optimizem in Zoran Janković je storil nekaj, kar se redko zgodi v parlamentarnih demokracijah: v dveh mesecih je ustanovil stranko in jo dvignil na zmagoslavni oder, pišejo današnji hrvaški časniki.

"Težko je reči, kaj natančno je botrovalo takšnemu uspehu na nacionalni ravni, čeprav je po podpori Milana Kučana ter nekaterih pomembnih umetnikov, kot sta Zoran Predin in Branko Đurić, postalo jasno, da za Jankovićem stoji močna množica navadnih ljudi iz sosesk, lokalov, džez klubov, ki se prej niso preveč zanimali za politiko," ocenjuje hrvaški časnik Večernji list.

Dodaja, da se Janković in njegova stranka za zmago lahko zahvalita tudi političnemu nasprotniku Janezu Janši, ki si je v zadnjih minutah tekme zabil dva avtogola in je "izgubil volitve v fotofinišu, kot Zoran Milanović leta 2007 v tekmi z Ivom Sanaderjem".

Večernji list ocenjuje, da se politična slika v Sloveniji ne bo spremenila, ker bo Janša tudi v prihodnje vodja opozicije, SD in Borut Pahor pa znova v koalicijski vladi.

Pahor zunanji minister

Prav Pahor lahko postane novi slovenski zunanji minister, piše Novi list. Spominja, da sta Pahor in hrvaška premierka Jadranka Kosor po umiku slovenske blokade hrvaških pogajanj z EU sprožila regionalno pobudo, znano kot proces Brdo.

Kot dodaja časnik, je napoved dobrega sodelovanja med državama prišla tudi po objavi prvih izidov volitev na Hrvaškem in v Sloveniji. Bodoči hrvaški premier Zoran Milanović je v volilni noči namreč poklical svojega soimenjaka Zorana Jankovića, ki bo verjetno oblikoval novo slovensko vlado, navaja reški časnik.

"Slovenski volivci so očitno izbrali pragmatično in racionalno, za razliko od Hrvatov, ki še zmeraj glasujejo ideološko," izpostavlja komentator Novega lista. Obenem pa dodaja, da je odnos volivcev SDS do Janše skoraj verski.

"Oni mu verjamejo in volijo zanj, ne glede na to, kaj bo storil in v kateri aferi se bo pojavil. Vendar je krog Janševih volivcev omejen na približno 300 tisoč ljudi, medtem ko tistih, ki so bliže sredini, Janša ne doseže in zaradi tega je izgubil že druge volitve zapored," še ocenjuje časnik.

Ali se je sploh treba čuditi, da so državljani znova zavrnili Janšo, potem ko je tri leta blokiral vse reformne predloge vlade, ki bi jih na oblasti vendarle moral izvajati, še izpostavlja časnik.

Olajšanje za Türka

"Slovenci so izbrali politika, ki jim je obljubil zvišanje življenjskega standarda brez velikih odrekanj in razprodaje nacionalnega bogastva, brez kršitev človekovih pravic in rušenja demokratičnih standardov," navaja komentator.

Sklene, da bo izid volitev zagotovo prinesel olajšanje predsedniku države Danilu Türku, ki je pred volitvami izjavil, da bo dobro premislili, komu bo zaupal mandat za sestavo vlade, kar so na desnici razumeli, kot da namerava ignorirati relativnega zmagovalca volitev, ki naj bi bil po pričakovanjih Janša.

Državljani Hrvaške in Slovenije so preprosto izbrali nov začetek, v Milanoviću in Jankoviću so prepoznali moč, ki te spremembe lahko prinese, poudarja Vjesnik.

"A življenje gre naprej"

Kot dodaja, državi morata sodelovati. Ostaja grenak priokus spora o meji, zato bosta potrebovali politične veščine in modrost, da bosta dosegli primerno raven odnosov. Kmalu se bo začel postopek izvajanja arbitražnega sporazuma in treba bo počakati na izide, ki v končnici ne bodo zadovoljili vseh, izpostavlja Vjesnik.

"A življenje gre naprej. Ne glede na arbitražo bi Slovenija morala storiti vse, da podpre Hrvaško pri uresničenju zadnjega evropskega cilja – polnopravnega članstva v EU leta 2013," meni komentator.

Slovenci enostavno ne marajo Janše, izpostavlja Jutarnji list, ki analizira slovenske parlamentarne volitve v pogovorih z več slovenskimi političnimi komentatorji. Časnik ugiba tudi o možni sestavi bodoče slovenske vlade in predstavlja različice, v katerih Pozitivna Slovenija sodeluje z vsemi strankami v parlamentu, razen s SDS in NSi.

Komentarjev 44
  • gec 21:56 09.december 2011.

    KOLCALO SE BO TEBI PO JANKOVIČU,KRTEK ZAKOPLJI SE Z NJIM SKUPAJ...

  • gec 21:54 09.december 2011.

    VETRAN V ČEM?V PISANJU NEUMNOSTI?TO TI PA PRIZNAM,PO VSEH FORUMIH DREKAŠ.SPOKAJ SE S SVOJIM 10+100 DOL IN DAJ LJUDEM MIR.HVALA...

  • Žurnalček 14:29 09.december 2011.

    SDS je v osnovi in načinu znotrajstrankarskega delovanja popolnoma enaka KPJ. Za ta mlade , ker ne vedo kaj to pomeni- Komunistična partija Jugoslavije.In ta stranka ne bo prenehala delovati prej, dokler bo živ človek , ki jo drži vkup. ...prikaži več Enako kot je Tito držal svojo.Zavedajoč se tega , že pripravlja svojega naslednika, tud Tito jih je in to celo 9, pa jim ni pomagalo. Kako jih drži vkup. Ja, samo na Železnici morajo biti vsi v partiji al pa glasovat za SDS, ker samo beseda proti vodji , pomeni takojšnjo izgubo službe. Z vso pozornostjo bomo te razmere na Železnici razjebal, potem se bo pa začel osip članstva.