Slovenija
971 ogledov

Slovenci, ki živijo v gozdu

(Foto: Jakob Helbl)
1/2
Žurnal24 main
Srne, mačke in celo medvedi – to so bitja, ki jih slovenska "gozdna moža" srečujeta vsak dan. Svoje bivališče sta si namreč uredila med številnimi drevesi globoko v gozdu.

Avguštin in Stanislav Knafelj sta vrsto let živela v hiši, vendar nista bila lastnika. Ko so njuno hišo prodali, pa je nastopilo obdobje neprestanih selitev. Oba sta bila zaposlena – Avguštin je denimo 20 let delal kot vratar. Imel je tudi ženo in otroke. Ker njihovo skupno življenje ni funkcioniralo, so šli vsak svojo pot – Avguštinova je vodila v gozd.

V Sloveniji je več ljudi, ki živijo v gozdu, nekateri tudi v votlinah. Tako sta denimo živela moška iz Moravč in Turjaka. Oba sta že umrla. Neki drug moški pa še vedno živi v gozdu v Posavju.

Preživljata se s pokojnino
Zdaj prejema 230, njegov brat pa 178 evrov pokojnine. Vsak ima svoj mobilni telefon, ki ju polnita na agregat. Dovoljenje za življenje v gozdu na Polici ob Grosupljem jima je dal nekdanji župan, obleke in ostale stvari pa jima podarjajo sokrajani.

Njuno življenje je bilo mirno do letos, ko jima je požar uničil vse hišice. Vzela sta kredit za prikolico in ga že odplačala, ostale hišice pa sta si znova zgradila.

Njuno življenje si lahko podrobno ogledate v videoprispevku, kjer je svoje strokovno mnenje podal tudi klinični psiholog dr. Robert Masten.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.