Slovenija
9 ogledov

Slovenci med manj zadovoljnimi

Najbolj bedno obdobje človekovega življenja so štirideseta, pravijo strokovnjaki Žurnal24 main
Z življenjem smo manj zadovoljni od povprečja OECD, zaslužimo manj, imamo manj delovnih ur, zdravje povprečno, izobrazbo pa nadpovprečno.

Slovenci so manj zadovoljni s svojim življenjem od povprečja v državah članicah OECD, kaže letošnja raziskava Indeks boljšega življenja. Ko so Slovence vprašali, kako so na splošno zadovoljni s svojim življenjem, so ti na lestvici od 0 do 10 v povprečju izbrali oceno 6,1, medtem ko je povprečje OECD ocena 6,6.

Po prihodkih pod povprečjem

Slovenija se sicer v številnih podkazalcih odreže ugodno in je blizu povprečju ali pa nad njim, kar pa ne velja za prihodke. V Sloveniji je povprečni prilagojeni razpoložljivi dohodek 19.119 dolarjev na leto, kar je pod povprečjem OECD (23.047 dolarjev na leto).

Bolje se Slovenija odreže na področju zaposlitev, kjer ima plačano službo 64 odstotkov ljudi, starih od 15 do 64 let, medtem ko je povprečje OECD pri 66 odstotkih. Plačano delo ima 68 odstotkov Slovencev in 61 odstotkov Slovenk.

Imamo manj delovnih ur

Slovenci ob tem v povprečju delamo 1.662 ur na leto, medtem ko je povprečje OECD 1.776 ur, pri čemer nas okoli šest odstotkov poroča o zelo dolgem delovnem času, pri evropskem povprečju pri devetih odstotkih. 

Glede izobrazbe ugodno

V Sloveniji ima vsaj srednješolsko izobrazbo 83 odstotkov odraslih, starih od 25 do 64 let, kar je precej nad povprečjem OECD (74 odstotkov). Takšno izobrazbo ima pri nas 85 odstotkov moških in 81 odstotkov žensk.

Na področju učinkovitosti šolskega sistema so se slovenski študenti v preverjanju bralnega razumevanja, matematike in znanosti odrezali malenkost bolje od kolegov iz drugih držav OECD.

Zdravje povprečno

Ko pride do zdravja, je pričakovana življenjska doba ob rojstvu v Sloveniji skoraj 80 let, kar je v skladu s povprečjem OECD. Za ženske je 83, za moške pa 77 let.

Izdatki za zdravstvo v Sloveniji predstavljajo devet odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), kar je pod povprečjem OECD (9,5 odstotka BDP).

Dihamo slabše

Nad povprečjem je Slovenija pri količini prašnih delcev PM10 v zraku, ki jih je v Sloveniji 26 mikrogramov na kubični meter, medtem ko je povprečje v OECD 21 mikrogramov na kubični meter.

Bolje smo se odrezali pri kakovosti vode, saj je z njo zadovoljnih 87 odstotkov Slovencev, kar je več od povprečja OECD.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.