Slovenija
13 ogledov

"Slovenci smo cepljeni na avtomobile"

(Foto: Zurnal24)
1/2
Žurnal24 main
Mesec kolesarjenja. Čas je, da začnemo več kolesariti in manj voziti avtomobile, pravijo podnebni zagovorniki. V ta namen maja poteka akcija "V troje": za kolesarjenje ste lahko tudi nagrajeni.

Od 3. maja do danes se je na akcijo V troje prijavilo že 235 trojk. Tudi vi lahko postanete del akcije, če se z dvema sodelavcema dogovorite za kolesarjenje v službo. Vsak do delovnega mesta seveda kolesari po svoji poti, skupaj pa se lahko konec meseca potegujete za nagrado.

Prijavite se lahko na spletni strani www.vtroje.si. Po prijavi vodja ekipe po elektronski pošti prejme koledar za mesec maj, v katerega ekipa vpisuje podatke.

S trojkami do varovanja okolja
Podnebni zagovorniki so namreč v sklopu meseca kolesarjenja pripravili projekt spodbujanja kolesarjenja na delo – tekmovanje trojk. Iz kateregakoli podjetja ali organizacije se lahko akciji pridružite vse do konca maja. "Ugotovili smo, da lahko v kratkem času naredimo največ, če ljudi spodbujamo h kolesarjenju. Prepričana pa sem, da bi bil odziv večji, če ne bi bilo dežja. Dežuje prav od začetka akcije," pravi vodja akcije Eldina Knez.

Organizatorji so imeli največ težav s tem, da so številni mislili, da morajo vsi trije kolesariti skupaj. "Zato smo že rekli, da bo za naslednje leto slogan Kolesarimo v troje, vsak po svoje," v smehu pravi Knezova.

Praktično vsak ima avto
S trenutnim številom prijavljenih je zadovoljna, saj po njenih besedah akcija niti ni bila tako medijsko odmevna. "Občutek imam, da bo akcija dolgoročno zelo zaživela. Pozna se, da so pri nas trojke zelo priljubljene," meni, a priznava: "Slovenci smo cepljeni na avtomobile. Avto ima praktično vsak, takoj ko dopolni 18 let."

Plusi in minusi. Za vsak prekolesarjen dan na delo vpišejo plus za vsakega člana posebej in minus, če ne kolesari, pa bi lahko. Za nagrade (šest danskih koles Kildemoes s čeladami) se lahko potegujejo tisti, ki bodo imeli v skupnem seštevku več plusov kot minusov. Nagrade pa bodo podeljene 3. junija.

Za kolesarje ponekod slabo poskrbljeno
Poleg tega, da Slovencem avto predstavlja statusni simbol, pa ne moremo niti mimo dejstva, da številne potencialne kolesarje odvrača slaba urejenost kolesarskih tras. "Včasih se mi zdi, kot da ne bi razmišljali, ko so načrtovali kolesarske proge," nam je dejal Domen Savič, del trojke v podjetju Innovatif. "Akcija je zame prišla v pravem trenutku. Govoril sem si, da bom po tem, ko sneg skopni, začel v službo hoditi s kolesom, to pa me je dodatno spodbudilo k temu," še dodaja.

Danci Žbogarju podarili kolesi
Danes pa je tudi zunanji minister Samuel Žbogar v okviru akcije ministrstva za zunanje zadeve Uporabljam kolo, ne avtomobila na delo prikolesaril. Dansko veleposlaništvo je ob tej priložnosti ministrstvu podarilo dve kolesi. Po besedah veleposlanice Anite Hugau so bili zelo začudeni, ko so izvedeli, da ministrstvo nima koles za službeno uporabo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.