Slovenija
4 ogledov

Slovenci smo radi na bolniški

Delavcem v gradbeništvu ostaja vse manj dela. (Foto: IFP) Žurnal24 main
Slovenci sodimo po izgubi delovnih dni zaradi bolniške odsotnosti v evropski vrh. Delodajalcem in Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) zaradi tega na leto ustvarimo za med 750 do 800 milijonov evrov stroškov.
 

Stanje se znova slabša

Število izgubljenih delovnih dni se je v preteklih letih zmanjševalo, lani je zdravstveni absentizem znašal 3,7 odstotka, podatki za prvo letošnje četrtletje pa kažejo na vnovično poslabšanje razmer. Zdravstveni absentizem je v obdobju od januarja do marca znašal 4,42 odstotka.

Slovenija sodi v skupino držav, kjer je sistem za delavce na bolniškem dopustu ugoden - višina nadomestil je med najvišjimi v Evropi, čakalnih dni, kot jih pozna večina držav v EU, pa Slovenija (še) nima. Poleg Bolgarije smo tudi edina država EU, kjer ni zakonske omejitve trajanja bolniškega dopusta. Če upoštevamo vse elemente normativne ureditve, bi našo državo po nerestriktivnosti lahko uvrstili v sam vrh evropskih držav.

Na bolniški vse več bolje plačanih
Združenje delodajalcev Slovenije ugotavlja, da se je število izgubljenih delovnih dni zaradi bolniškega dopusta v zadnjem času znižalo, vendar so se zvišala izplačana nadomestila, in sicer z 38 evrov v letu 2007 na 45 evrov, torej za 18 odstotkov. Ti podatki kažejo, da se med prejemniki denarnega nadomestila za bolniški dopust povečuje število zaposlenih z višjo plačo.

Medtem ko so skupni letni stroški zaradi zdravstvenega absentizma ocenjeni do 800 milijonov evrov, znašajo nadomestila plač v breme delodajalcev od 235 do 250 milijonov evrov, nadomestila plač v breme ZZZS od 185 do 200 milijonov evrov, izplačila delodajalcev za plače nadomestnim delavcem za čas odsotnosti delavcev z dela zaradi bolniškega dopusta od 210 do 220 milijonov evrov, drugi posredni stroški, kamor sodijo tudi stroški zdravstvenih storitev in administrativno strokovnih nalog ZZZS, pa od 120 do 130 milijonov evrov.

Potrebne so spremembe
Delodajalci za zmanjšanje absentizma predlagajo nekatere spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, želijo pa si tudi sprememb v zakonu o delovnih razmerjih, ki gredo med drugim v smeri zmanjševanja odstotka nadomestila plač, saj trenutna višina nadomestil po njihovem delavce ne spodbuja k vrnitvi na delo.

Ministrstvo za zdravje pa na drugi strani obljublja vzpostavitev bolj učinkovitega nadzora nad ambulantami medicine dela in športa ter nadzora nad ustanovami, ki so zadolžene za varovanje delavcev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.