Slovenija
14 ogledov

Slovenci šparamo

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Slovenci smo še vedno pozorni na stroške, ko kličemo iz tujine.

Evropska komisija je objavila raziskavo Eurobarometra o gostovanju pri tujih mobilnih operaterjih.

Omenjena raziskava je pokazala, da ljudje danes pogosteje uporabljajo mobilne telefone na potovanjih po EU kot pred štirimi leti, ko je EU prvič uvedla predpise za gostovanje.

3/4 skrbijo stroški
Še vedno pa skoraj tri četrtine vprašanih skrbijo stroški uporabe mobilnega telefona v tujini. Raziskava kaže, da 72 % Evropejcev, med njimi tudi 70 % Slovencev, med potovanji po EU še vedno omejuje klice med gostovanjem v tujih omrežjih zaradi visokih stroškov, čeprav se jih večina zaveda, da so cene od leta 2006 padle.

Internetne storitve še vedno drage
Samo 19 % vprašanih, ki v tujini uporabljajo internetne storitve na svojih mobilnih telefonih, meni, da so stroški podatkovnega gostovanja (internet, pregledovanje elektronske pošte ipd.) pošteni.

Iz tujine največ kličemo in pišemo
Evropejci med gostovanjem v tujini največ uporabljajo klicne storitve (55 % vprašanih) in sms-sporočila (52 %), le 10 % pa jih uporablja internetne storitve. Klicne storitve med gostovanjem v tujini najraje uporablja tudi 62 % Slovencev, 55 % jih uporablja sms-sporočila, internetne storitve pa 8 %.

Kaj pa ponudba slovenskih operaterjev?
Jure Bohinc
iz Simobila nam je sporočil, da bodo njihovi uporabniki iz držav EU morali za odhodni lic odšteti 0,468 evra, za dohodni pa 0,18 evra. Za poslano sporočilo pa boste morali odšteti 0,132 evra. Uporabnike paketov Mobilni internet prenos podatkov stane 1,84 EUR/MB.

 V državah EU pa pri Simobilu veljajo limiti za uporabo podatkovnih storitev. Povedal je tudi, da posebnih sprememb v uporabniških navadah pri klicih v EU v zadnjem obdobju niso zaznali.

Iz Tuš Mobila so nam sporočili, da v okviru Tušmobilovih dodatnih mednarodnih tarif lahko njihovi uporabniki v tujino kličejo za samo 0,15 evra na minuto.

Vse svojim uporabnikom pri Tuš Mobilu svetujejo, naj se pred odhodom v tujino pozanimajo o ceni mobilni storitev, ki jih bodo uporabljali, saj se tako lahko zavarujejo pred morebitnimi neželenimi visokimi računi. Pred slednjimi pa jih sicer varuje tudi lastni varnostni sistem, ki opozarja na določene anomalije v prometu posameznega uporabnika, so še zapisali.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.