Slovenija
64 ogledov

Slovenci tipkamo SMS-e kot nori

SMS sporočila Shutterstock
Kar petina več poslanih SMS-sporočil in več klepetanja po mobilnikih. V povprečju trije poslani SMS-i na dan.

V prvih treh četrtletjih letos je bilo po podatkih statističnega urada poslanih 1,54 milijarde SMS-sporočil, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Preračunano je v devetih mesecih povprečni Slovenec poslal kar 770 kratkih sporočil. Največ SMS-ov je sicer zaradi novoletnih voščil prav v decembrskem času, ki pa ga statistika še ne zajema.

Za štiri odstotke se je povečal tudi domači odhodni promet iz mobilnih omrežij, odhodni promet s fiksnih lokacij pa je bil približno enak kot v prvih treh četrtletjih lanskega leta.

V letošnjem tretjem četrtletju je bilo sicer poslanih več kot 479 milijonov SMS-sporočil oziroma za 13 odstotkov več kot v istem obdobju lani. V tretjem četrtletju se je povečalo tudi število poslanih MMS-sporočil, in sicer za 14 odstotkov na letni ravni. Zasebni uporabniki so poslali 91 odstotkov vseh kratkih sporočil in 86 odstotkov MMS-sporočil.

V istem obdobju je bilo zabeleženih skoraj 944 milijonov minut ali več kot 15,7 milijona ur skupnega odhodnega prometa iz mobilnih omrežij. Velika večina oziroma 97 odstotkov odhodnega prometa mobilne telefonije je bilo domačega, tri odstotke pa mednarodnega.

Skupni odhodni promet iz mobilnih omrežij se je v primerjavi s tretjim četrtletjem lani povečal za pet odstotkov; domači promet se je prav tako povečal za pet odstotkov, mednarodni promet pa za 13 odstotkov.

Ob koncu tretjega četrtletja so imeli slovenski mobilni operaterji 2,26 milijona uporabnikov, kar je tri odstotke več kot ob koncu enakega obdobja lani. Med njimi je bilo 80 odstotkov zasebnih uporabnikov in 73 odstotkov naročnikov.

TS padel pod polovico tržnega deleža

Po deležu aktivnih uporabnikov mobilne telefonije je na prvem mestu telekomunikacijski operater Telekom Slovenije, ki ima 49,2-odstotni tržni delež. Na drugem mestu je Simobil z 29,8-odstotnim deležem, na tretjem pa Tušmobil s 11,8 odstotka. Sledijo Debitel (3,8 odstotka), T-2 (2,8 odstotka), Izi mobil (2,5 odstotka) in Telemach (0,1 odstotka), kažejo podatki Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek).

Komentarjev 2
  • murderone 12:53 25.december 2013.

    Slovenci smo itak norci kar se tiče mobilne telefonije ampak dejstvo je pa ,da TUŠMOBIL krade kot norec od količine podatkov do časa pogovorov! TUŠMOBIL je zmagovalec ! Naziv je "TUŠMOBIL LOPOV LETA"!

  • Gr8_1 09:49 21.december 2013.

    To je posledica mulcev, ki se na tak način pogovarjajo, tudi med poukom. Naš je imel rekord 700 smsov v enem mesecu.