Slovenija
191 ogledov

Slovenec Gregor Lešnik toži Teslo

Roboti v tovarni Tesla Tesla
Za ameriškega avtomobilističnega velikana Tesla naj bi preko poizvajalcev delalo več delavcev - tudi iz Slovenije in Hrvaške - brez ustrezne delovne dokumentacije. Slovenec Gregor Lešnik jih zdaj toži zaradi težke delovne poškodbe.

Ameriški The Mercury News je objavil obsežno poročilo z naslovom "Skrita delovna sila, ki širi Tesline tovarne", v katerem je popisal zgodbo Slovenca Gregorja Lešnika iz Velenja, ki je preko slovenskega podjetja ISM Vuzem, d. o. o., brez ustrezne dokumentacije delal za ameriško avtomobilistično podjetje.

Da bi našel delo je Lešnik v Sloveniji lani za seboj pustil noseče dekle in s pomočjo podjetja ISM Vuzem odšel na delo v Kalifornijo. Tja je odšel na podlagi poslovne vize, ki sicer dovoljuje delo, a ne fizičnega kot ga je opravljal Lešnik. 

Novo Teslino tovarno naj bi po navedbah novinarja The Mercury News tako kot Lešnik gradilo še 140 Slovencev in Hrvatov. Za delo, ki je potekalo okoli deset ur na dan po šest dni v tednu, so prejemali pet dolarjev na uro, čeprav naj bi ameriški kolegi za podobno delo prejemali 52 dolarjev.

Tožba zoper Teslo za 2,6 milijona

Lani 16. maja pa je Lešniku pri gradnji spodrsnilo in z vrha tovarne je padel tri nadstropja nižje. Zlomil si je obe nogi, rebra, koleno in utrpel pretres možganov. Po tednu v bolnišnici Regional Medical Center of San Jose naj bi ga delodajalci s sedežem v Zavrču skušali odpeljati v Slovenijo, a je ostal v ZDA in najel odvetnika.

Novembra lani se je vrnil v Slovenijo, kjer je končno videl tudi svojo hčerko Erin. Na domu so ga tedaj baje obiskali predstavniki družbe Vuzem in vztrajali, naj opusti 2,6 milijona evrov težko tožbo zoper Teslo. V njej pa Lešnik ameriškemu velikanu med drugim očita, da bi moral za urno postavko prejeti 12,7 dolarja na uro, kot je bilo obljubljeno, namesto tega pa so dobili pet dolarjev. Poleg tega naj bi jim plačali le za 40 ur tedensko, ne pa 70 ur, koliko naj bi jih oddelali.

Tako Tesla kot podizvajalec Eisenmann, za katerega je Lešnik delal, sta zahtevala tudi izločitev iz postopka, kar jima je sodišče na prvi stopnji ugodilo, a je višje sodišče to zahtevo ovrglo.

"Poskrbeti moramo, da bo vse pošteno"

V Tesli so se včeraj na navedbe The Mercury News že odzvali in navedli, da je Gregor Lešnik delal za njih preko podizvajalca ISM Vuzem, ki ga je najel njihov podizvajalec Eisenmann. Ob tem pa so še navedli, da sami niso kršili zakonodaje. "Ob predvidevanju, da je vse, kar v članku piše, res, moramo poskrbeti, da bo za gospoda Lešnika in njegove kolege iz Vuzema vse pošteno," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da bodo vse navedbe v sodelovanju z ISM Vuzem in Eisenmannom preverili in ukrepali, če bo to potrebno.

Komentarjev 14
  • Žurnalček 15:30 18.maj 2016.

    Če uspe pol pol , če ne nič !Enostaven najem advokata pri tako visokih zneskih , za oba pa pošten !

  • Boris Odreitz 13:41 18.maj 2016.

    dragi odvetnik še ni garancija za uspešna pravna sredstva.Vsekakor, pa bo Lešnik dosegel svoje. Mu tudi privoščim saj tako delo ni enostavno še pšosebej če te kak kreten preganje kar sem tudi jaz v Nemčiji na terenu doživel.Jaz ...prikaži več bi še tega tožil. Ima vse argumente, pa sodišče bo prej upoštevalo delavčeve argumente kot argumente zaposlitelja !

  • sprehajalec 10:02 18.maj 2016.

    Razpon plač je kar precejšen, zavisi od let služenja. Vojak začetnik ima 18.000 letno.