Slovenija
132 ogledov

"Slovenec sem! Ne jamram! Borim se za delo!"

alpina žiri mediaspeed
Žirovci so se danes v velikem številu zbrali pred Alpino. Na mirnem shodu so protestirali proti ravnanju direktorice podjetja, DUTB kot lastniku in pripravljenemu načrtu prestrukturiranja. Na današnji seji nadzornega sveta njihove zahteve niso bile uslišane, če jih država ne bo poslušala, pa so pripravljeni tudi na proteste v Ljubljani.

"Dovolj nam je načrtnega izčrpavanja in uničevanja podjetja Alpina," so izpostavili delavci, njihovi družinski člani in drugi prebivalci Žirov. S številnimi transparenti so iz tovarne ob 14. uri prišli zaposleni, pridružili pa so jih tudi drugi Žirovci, ki so s plakati državi in Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) sporočali: "Alpina je naša, ni vaša!"

Med drugim so na transparente zapisali: "Slovenci! Ne dovolimo, da razprodajo naše znanje!", "Slovenec sem! Ne jamram! Borim se za delo!" in "Alpino nazaj Žirovcem! Zahtevamo sposobno vodstvo!", "DUTB + Admetam = korupcija", "Barbara Vraničar Vtič, ker nisi za nič, naj te vzame hudič!" in "Tujega nočemo, svojega ne damo!"

Pred Alpino se je zbralo več kot 1000 ljudi. Nagovorili so jih predstavniki delavcev, nekdanji direktorji, predstavniki sindikatov in lokalne skupnosti. Kot je izpostavil starosta žirovskega čevljarstva Adolf Križnar, je zelo užaljen in razočaran nad tem, kar se dogaja. "Ne dovolimo, da nam ukradejo, kar smo z velikim trudom ustvarjali," je poudaril.

Zahtevajo odstop direktorice

Zahteve, v katerih so se združili tako zaposleni kot lokalna skupnost, so prekinitev po njihovem mnenju koruptivne pogodbe s podjetjem Ametam, odstavitev direktorice Barbare Vtič Vraničar, opustitev namere o odpuščanju zaposlenih in sprejetje drugačnega načrta preoblikovanja družbe.

Na današnji seji nadzornega sveta njihove zahteve niso bile uslišane. Predstavnik delavcev v nadzornem svetu Bojan Starman, ki je nekdaj Alpino tudi vodil, je poudaril, da bi lahko dal kakšne dobre nasvete v dobro tovarne.

"Vendar so bolj gluhi za nasvete. Zato vztrajajo s postopki, ki so jih pripravili. Mislijo, da je to edina rešitev, mi pa smo prepričani, da to ni res," je izpostavil Starman, ki je prepričan, da sta krčenje razvoja in selitev proizvodnje v tujino začetek konca.

Na DUTB danes za STA niso pojasnili, kakšni so bili sklepi seje. Poudarili pa so, da DUTB "odgovorno upravlja s predmetno naložbo in si skupaj z vodstvom družbe prizadeva zagotoviti dolgoročen obstoj Alpine".

Žirovski župan Janez Žakelj je pojasnil, da po njegovih informacijah pogodba za nadaljevanje svetovanja s podjetjem Ametam vendarle ni bila sklenjena in je bilo podpisovanje zaustavljeno ter je potrebno dodatno soglasje lastnikov, kar mu po torkovem sestanku na ministrstvu še daje upanje.

"Rabimo dobro vodstvo, ne dragih svetovalcev"

"Alpina potrebuje sposobno vodstvo, ne pa dragih svetovalcev," je poudaril in dodal: "Žirovci ne jamramo, smo pa besni in ne bomo dovolili, da nam Alpino vzamejo." Kot pravi, bodo vztrajali in jih bo država morala slišati. Če pristojni ne bodo slišali današnjega sporočila iz Žirov, nameravajo protest organizirati tudi v Ljubljani.

Predstavnica sveta delavcev v Alpini Helena Rupnik je dejala, da Alpina potrebuje gospodarno vodstvo, ki je sposobno voditi podjetje brez svetovalcev.

"DUTB pa je nam in Alpini čez noč vzela sposobnega in gospodarnega direktorja Matjaža Delopsta in ga zamenjala z nesposobnim vodstvom in dragimi svetovalci," je opozorila.

Letos bi odpustili 55 ljudi

V Alpini v Žireh je 355 zaposlenih, po načrtu prestrukturiranja pa naj letos število delovnih zmanjšali za največ 55. Vendar kot opozarja predsednik sindikata KNSS - Neodvisnost Alpina Žiri Nijaz Šehić, ima podjetje za odpravnine v letošnjem letu rezerviranih 854.000 evrov, kar kaže na to, da bo odpuščenih več kot 120 ljudi. Poteka tudi zapiranje nekaterih Alpininih trgovin. Trgovska mreža naj bi se do sredine aprila znižala z 90 na 80 prodajaln.

Predsednik svobodnih sindikatov Dušan Semolič je izpostavil, da je na usodo Alpine vezanih 350 družin. "Moramo storiti vse, kar lahko in moremo, da preprečimo propad te tovarne. Kajti v Sloveniji tovarne ne propadajo zaradi dela delavcev, ampak zaradi slabega dela managerjev, zaradi pogoltnosti kapitala, ki vidi samo dobičke," je dejal.

Kot je poudaril, je treba preprečiti odpuščanje delavcev Alpine in ukinitev razvoja, ki pomeni propad vseh delovnih mest. Semolič je skupaj z drugimi govorniki in udeleženci shoda DUTB in državo zato pozval in od njiju zahteval, naj naredita vse, da se prepreči propad Alpine.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Jozica Knez 21:53 02.marec 2016.

    http://www.efcom.si/

  • Avatar Leon
    Leon 19:28 02.marec 2016.

    Delavci naj zasedejo fabriko in zahtevajo nastavitev delavskega direktorja ! Gospdoraski minister mora takoj posredovati in zamenjati direktorico ter njene svetovalce . Dokaz ,da lahko samo delavci rešijo fabriko je podjetje M Tom iz Mokronoga . Naj soi Cerar in ...prikaži večn ostali oligarhi ogledajo kako se zadevi streže.