Slovenija
2716 ogledov

Slovenija bi morala dati 200 policistov

Policija - meja policija.si
Slovenija ima pomisleke glede predloga za vzpostavitev stalne evropske enote 10.000 varuhov meje do leta 2020.

Slovenija podpira krepitev zaščite zunanje meje EU in vidi predlog komisije kot pomemben korak, še posebej je zadovoljna s krepitvijo mandata agencije za delovanje v tretjih državah, vključno z državami Zahodnega Balkana, je pojasnil notranji minister Boštjan Poklukar ob robu zasedanja notranjih ministrov EU.

Kljub temu ima Slovenija po ministrovih besedah nekaj pomislekov, ki jih je danes tudi predstavila. "Nanašajo se na kriterije, po katerih bi določili število uslužbencev, ki bi jih posamezna država prispevala v stalno sestavo. Teh trenutno ni," je poudaril Poklukar.

"Številka 200 ni sprejemljiva"

Po predlogu komisije naj bi Slovenija prispevala okoli 200 uslužbencev. "Številka 200 ni sprejemljiva, v tem trenutku je ne moremo zagotoviti," je dejal minister. Podobne težave imajo po Poklukarjevih navedbah tudi druge članice, ki se prav tako srečujejo s pomanjkanjem policistk in policistov.

Poleg meril za določanje števila uslužbencev, ki naj bi jih prispevala posamezna država, je minister med pomisleki naštel še vprašanje izvršnih pooblastil, ki naj bi jih imelo osebje agencije, vprašanje financiranja, usposabljanja, zaposlitev in napotitev ter časovni okvir vzpostavitve enote do leta 2020, ki po slovenski oceni ni realen.

Boštjan Poklukar Bodoči notranji minister Slovenija Boštjan Poklukar: "Varovanje meje ni najboljše, tukaj si ne moremo zatiskati oči"

Neznanke glede stalne sestave

Podobne pomisleke so izrazile tudi nekatere druge države, med njimi Francija, Danska, Grčija, Švica in vse države iz naše okolice, je še povedal minister. Največ pomislekov in neznank je glede stalne sestave in pooblastil uradnikov evropske straže, je pojasnil. Več držav po Poklukarjevih besedah ni prepričanih, ali je sploh potrebna tako velika stalna sestava, in se sprašujejo, ali bo ta prinesla želene rezultate. Države skrbi tudi, da bo stalna sestava izčrpala nacionalne zmogljivosti in s tem oslabila spodobnost članic za nadzor njihovih meja, je povedal. Minister pričakuje še dolgo in zanimivo razpravo o predlogu.

Avstrija spet zavrnila Slovenijo

Poklukar je komentiral tudi besede avstrijskega kolega Herberta Kickla, ki je danes znova zavrnil slovenske kritike nadzora na slovensko-avstrijski meji. Izpostavil je, da Slovenija učinkovito zagotavlja nadzor schengenske meje, kar je ob obisku premierja Marjana Šarca v Berlinu potrdila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Minister je še povedal, da se je ob robu zasedanja vljudnostno pogovoril z avstrijskim kolegom in ga povabil na obisk v Slovenijo, a teh tem nista odpirala. Nadzor na meji je stvar Avstrije, želim si dialoga še naprej, je izpostavil slovenski minister, saj da je nadzor moteč tako za avstrijske in slovenske kot vse ostale državljane, ki prehajajo to mejo. "Želim si, da Avstrija to čim prej razrahlja ali odpravi," je dejal.

Minister: Nujna je učinkovita politika vračanja

Poleg krepitve evropske mejne straže je ključna tema zasedanja tudi vračanje nezakonitih migrantov. Slovenija po ministrovih besedah opozarja, da je za ustrezno in vzdržno upravljanje migracij nujna učinkovita politika vračanja, pri čemer pogreša večjo ambicioznost Evropske komisije, zlasti ko gre za medsebojno priznavanje odločb o vrnitvi.

Pozdravlja pa nekatere druge rešitve, na primer obvezno sodelovanje tujca v postopku, uvedbo hitrih postopkov na meji, delno omejitev možnosti zaporednega vlaganja pravnih sredstev in enotna merila glede tveganja pobega tujcev v postopkih vračanja.

Slovenski minister je še izpostavil, da je kolege danes seznanil s stanjem na zahodnobalkanski migracijski poti, ki se žal ne izboljšuje, še posebej zaskrbljujoče pa so razmere v BiH.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • dusan72 04:35 13.oktober 2018.

    Ne vem, kdaj bo jasno, da mejo lahko brani samo oborožena vojska. In to brez "trte mrte". Da ta horda nazadnjakov nima nobenega spoštovanja do nikogar (niti do policije) se dokazuje vsakodnevno. Mogoče imajo pa rešpekt pred Pb (82) v obliki krogle?

  • evelux 20:58 12.oktober 2018.

    Ja saj ko pa treba ljudi skasirat jih je pa dovolj.... se skrivat in skrivaj lovit če prevoziš 5 kilometrov na uro preveč a pravih dirkačev pa niso sposobni ulovit ja krasno ko pa bi trebalo 200 jih nekam poslat ...prikaži več so pa vsi posrani ....

  • borut08 20:09 12.oktober 2018.

    Lahko gredo vsi saj ni nic od njih so orodje v rokah politike in plenilskih elit in ustrahujejo on spletkarijo samo za melimi postenimi ljudmi.Komunizem po komunizmu in diktatura!