Slovenija
2566 ogledov

Slovenija bo danes dobila novo politično stranko s samimi starimi obrazi

poslanci državni zbor Državni zbor/Sušnik Matija
Stranki SMC in GAS bosta danes na združitvenem kongresu oblikovali novo, skupno stranko. Njeno vodenje bo predvidoma prevzel zdajšnji predsednik SMC Zdravko Počivalšek, podpredsednik pa bo zdajšnji prvak GAS Alojz Kovšca. Oba verjameta v potencial nove, v gospodarski razvoj usmerjene stranke, tudi na prihodnjih parlamentarnih volitvah.

Še pred združitvenim kongresom bodo namero za združitev z GAS najprej potrjevali na zaprtem kongresu SMC.

Na združitvenem kongresu, ki bo zaradi epidemioloških razmer deloma potekal digitalno, pa bodo delegati sprejeli statut nove stranke, potrjevali njen program in nenazadnje predstavili njeno grafično podobo. Uradno bodo potrdili tudi novo ime stranke, neuradno se omenja ime Konkretno.

Program stranke bo osnovan na manifestu stranke SMC in programskem dokumentu Slovenija 2030, ki ga je SMC potrdila na septembrskem kongresu stranke, so za STA pojasnili v tej stranki. Temeljil bo na politiki sodelovanja, povezovanja in vključevanja, ključne prioritete pa bodo razvoj za vse regije, zeleni in digitalni prehod gospodarstva, družbe in države, gospodarstvo kot temelj za ostale sisteme družbe, odgovoren družbeni in ekonomski razvoj ter izkoriščanje slovenskih potencialov.

Vlada RS Zdravko Počivalšek | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Kandidatne liste za državnozborske volitve na tokratnem kongresu stranka še ne bo potrjevala. Kot so pojasnili v SMC, bodo končno listo kandidatov sestavili po opravljenih pogovorih o morebitnem sodelovanju z gibanjem Povežimo Slovenijo, v katerem že sodeluje nekaj list, posameznikov in strank, med drugim SLS, Nova ljudska stranka in Zeleni Slovenije.

Javnomnenjska podpora obeh strank je sicer trenutno precej nizka. SMC se že mesece ne more pobrati z dna javnomnenjskih lestvic, medtem ko zunajparlamentarne GAS te bolj ali manj sploh ne zaznajo. Kljub temu je Počivalšek prepričan, da bo stranka, ki v središče programa postavlja gospodarski razvoj Slovenije, na volitvah "igrala osrednjo vlogo".

Komentarjev 10
 • Avatar Dux_Ursus
  Dux_Ursus 14:38 04.december 2021.

  KONKREKNO: https://m.youtube.com/watch?v=ctzks56QYPY

 • d441a3eb6182bdfa832639adb0a11dd39ecfc1e0 11:16 04.december 2021.

  POZOR!!!! SDV-Murgle na delu.

 • rd2dmk2 09:14 04.december 2021.

  hvala bogu da so to naredil dons. vsaj vemo koga ne volit.. hitro še en par takih porok, pa da bo mir na koncu. predlagam pa da ustanovimo stranko NISEM BIL ŠE POSLANEC. edini pogoj da nisi bil član nobene ...prikaži veče do zdaj priznane stranke. pa gremo na volitve.