Slovenija
23 ogledov

Slovenija bo morala teran še braniti

Vinograd Profimedias
Razprava o tem, ali lahko tudi na Hrvaškem proizvajajo teran, ki je slovensko geografsko zaščiteno vino, se bo kot kaže vlekla še nekaj časa. Hrvatje grozijo tudi s pravnimi sredstvi.

Po današnjem sestanku z evropskim komisarjem za kmetijstvo in razvoj podeželja Philom Hoganom je bil slovenski kmetijski minister Dejan Židan sicer zadovoljen, a Evropska komisija želi od Slovenije v prihodnjih tednih še dodatna pojasnila.

"Slovenija se je strinjala, da bo v najkrajšem možnem času odgovorila na vprašanja in predložila pravne podlage, ki podpirajo njena stališča," je navedel Židan v skupni izjavi za javnost in dodal, da slovenska vlada meni, da gre za zadevo, ki je bila zaključena leta 2004, ko je Slovenija postala članica Evropske unije. 

Kraško vino je Slovenija sicer zaščitila na ravni Evropske unije, kar pomeni, da nobena druga država na trgu Unije terana ne sme prodajati z enakim imenom. Hrvaška pa se o teranu tudi ni pogajala v okviru svojih pristopnih pogajanj, ampak rešitev išče šele sedaj. Ob tem navajajo, da bodo uporabili vse možne ukrepe, tudi pravno pot.

Komentarjev 1
  • westal 06:09 24.julij 2015.

    Hrvatom vse uspeva samo zato, ker imamo same politike brez hrbtenice podkupljive šalabajzarje.