Slovenija
728 ogledov

Slovenija sprejela ukrajinska ranjenca

Prihod ukrajinskih ranjencev Vlada RS
V Sloveniji se bosta zdravila dva ukrajinska ranjenca, ki sta v Slovenijo s spremljevalcem priletela včeraj. Deloma tudi na stroške države.

Včeraj sta v Slovenijo prispela dva ukrajinska ranjenca s spremljevalcem. "Obema bosta v Sloveniji nudeni celovita zdravstvena pomoč in oskrba," so sporočili z vladnega urada za komuniciranje in dodali, da se Slovenija v duhu solidarnosti pridružuje 18 državam EU pri oskrbi ranjencev in obolelih z vojnega območja. "S tem Ukrajini poleg podpore na politični, humanitarni, materialni in vojaški ravni izkazujemo pomoč tudi na zdravstvenem področju," so zapisali v sporočilu za javnost. Vse lepo in prav, če se Slovenija ob koncu koledarskega leta, v katerem je dobila novo vlado, ne bi soočala s hudo zdravstveno krizo, v kateri več deset tisoč ljudi ne more priti do osebnega zdravnika, nekateri z napotnico "nujno" čakajo več mesecev do obravnave pri specialistu, ministrstvo za zdravje naj bi načrtovalo ukinitev nekaterih urgentnih centrov itd. 

Zdravljenje poteka v slovenskih zdravstvenih ustanovah. "Ranjenca sta zaprosila za začasno zaščito. S tem jima je tudi formalno odobren obseg zdravstvenih storitev, ki jih bosta potrebovala. Zaradi lažjega sporazumevanja je Urad vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov zdravstvenim ustanovam zagotovil tolmača," še sporočajo iz vlade. Za kakšno zdravljenje, torej koliko in kako bosta obremenila slovenski zdravstveni sistem, v vladi niso želeli sporočiti. "Za ranjencema je težko obdobje, zato spoštujemo njuno zasebnost, varnost in varovanje zdravstvenih podatkov. Dodatnih informacij glede zdravljenja javnosti tako ne bomo razkrili," so zapisali. 

Za nameček je Slovenija morala plačati tudi del stroškov prevoza ranjencev, ki ju je v Slovenijo prepeljalo transportno letalo Slovenske vojske L-410 turbolet. Stroške prevoza v Slovenijo namreč 75-odstotno sofinancira Evropska komisija, ostale stroške nosi država. 

Slovenija sicer nudi pomoč Ukrajini na podlagi mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite in sklepa Vlade Republike Slovenije. Ta mehanizem, ki se je aktiviral takoj ob začetku vojne v Ukrajini, pomaga državam EU in tretjim državam pri odzivanju na izredne razmere, kot so naravne nesreče, zdravstvene krize ali konflikti.

Komentarjev 12
  • kapibara 14:22 29.december 2022.

    A smo humani- al ne ? ! Za kaj, le ukrainarja.. "Ljudje vse vedo" in se že govori da imata vtetovirane naci svastiko- znake.. Za kaj mora SLO plačevta prevajalca za njiju ? Prevajalca plačuje kdor ga rabi !

  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 09:57 29.december 2022.

    A zdaj smo začeki uvažati že ukrajinske naciste?

  • bobubob 09:46 29.december 2022.

    Najprej zakuriš kmetijo, nato prihitiš z vedrom vode...ter glasno čakaš na medaljo.