Slovenija
970 ogledov

Slovenija bo predvidoma še ta teden vložila tožbo zoper Hrvaško

Miro Cerar Saša Despot izjava Mira Cerarja za medije v zvezi s pismom Evropski komisiji
Premier v odstopu Miro Cerar je po nujni seji odbora za zunanjo politiko napovedal, da bo vlada še ta teden sprejela odločitev o vložitvi tožbe na Evropskem sodišču v Luksemburgu.

"Razprava je bila zahtevna, vendar konstruktivna in odbor je sprejel odločitev, da se je seznanil z elementi tožbe," je po večurni - za javnost zapri - seji odbora za zunanjo politiko povedal predsednik vlade v odstopu Miro Cerar in napovedal, da je zdaj le še na vladi, da izpolni že vnaprej sprejete sklepe glede tožbe zoper Hrvaško, kar pa bo storila še ta teden.

Vložitev tožbe pa po besedah Cerarja Slovenije in Hrvaške ne ovira, da v času, dokler o tožbi ne bo odločeno, ne najdeta boljših rešitev, predvsem rešitve, da Hrvaška vendarle implementira arbitražno odločbo: "Tožba tudi ni ovira za nadaljnje iskanje sporazuma o implementaciji, ki si ga v Sloveniji želimo."

Premier v odstopu, ki se je s prvaki strank dogovoril, da bo vlada vložila tožbo proti Hrvaški šele po obravnavi pred novim odborom za zunanjo politiko, je še povedal, da tožba proti Hrvaški tudi ne postavlja pod vprašaj mednarodne veljavnosti arbitražne razsodbe. "Mi v tožbi navajamo, da Hrvaška s tem, ko ne izvaja arbitražne odločbe, krši pravni red Evropske unije in pričakujemo, da nam bo na podlagi naših argumentov sodišče v Luksemburgu pritrdilo in na nek način sankcioniralo Hrvaško preko institucij EU," je pojasnil Cerar in vnovič poudaril, da ne glede na izid tožbe arbitražna razsodba ostaja v veljavi.

Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Janez Janša Anže Petkovšek
Janša: To je odločitev za prihodnjo vlado

Na zapis Cerarja na Twitterju, da so odločitev podprle vse stranke, se je odzval tudi prvak SDS Janez Janša in zapisal: "Ne drži. Kar štiri parlamentarne stranke tega niso podprle. Tudi predsednik republike tega ne podpira. Sedanja vlada ni le vlada v odstopu, sestavljajo jo tudi stranke s komaj 24 poslanci v novem DZ. Zato nelegitimna za takšno odločitev. To je odločitev za prihodnjo vlado."

Miro Cerar je po seji zaprti za javnosti novinarjem sicer povedal, da so razpravljali tudi o možnosti, da bi odločitev o vložitvi tožbe prepustili prihodnji vladi, a ker ni nobenih novih okoliščin, je povedal, bo ta korak sprejela še ta vlada: "Vsakršno odlašanje bi lahko dalo povsem napačno sporočilo, kot da se bodisi odrekamo pravnim sredstvom bodisi ne verjamemo lastnim argumentom."

 

Komentarjev 15
  • Friderik1950 09:09 10.julij 2018.

    Nam v Štajerski gostilni je že od samega začetka spora jasno, da bomo in smo denar za arbitražo ob bistveno oslabljeni politični poziciji vrgli enostavno v smeti.

  • Lovebites 00:41 10.julij 2018.

    Preklet iztrebek cmerarski,treba je vlozit tozbo proti tebi,svinjar en.Zaradi tebe je sfukana drzava.Zdaj pa bi on vlagal tozbe.Preklet prasec pokvarjen.Njegova vlada je unicila vse,kar je bilo mozno.Zdaj pa igra pametnjakovica.Gnoj,kje si bil prej,kaj so tvoji ministri delali 4 leta s ...prikaži več tabo vred razen kradli do onemoglosti.Niso Hrvati krivi,ne zagovarjam jih,ampak nasa sfukana nesposobna oblast,da se pusti jebat od takih.Slovenci,kje imate pamet in ponos?Jecljavec nas je prodal in sf.. do konca.

  • mirror 18:40 09.julij 2018.

    Cerar naj najprej proda NLB, kot je obljubil, šele potem naj vlaga tožbe in prosi podporo v uniji.