Slovenija
71 ogledov

Slovenija bo uvažala žuželko parazita

Kranjska čebela ali sivka se od drugih pasem jasno razlikuje, tudi po učinkovito Žurnal24 main
Slovenija bo uvažala žuželko, s katero naj bi se učinkoviteje kot s škropivi borili proti kostanjevi šiškarici, škodljivcu, ki smo ga v Evropo dobili z Japonske. Ta ogroža slovenske kostanje, posredno tudi čebele oz. čebelarje.

Državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša je na seji odbora DZ za kmetijstvo pred kratkim pojasnila, da je kostanjeva šiškarica v Evropo prišla z Japonske, v Slovenijo pa prek uvoza sadik leta 2005 iz Italije. Zatiranje te žuželke s fitofarmacevtskimi sredstvi ni učinkovito, se je pa kot učinkovito izkazalo zatiranje z žuželko parazitoidom torymus sinensis, osico, ki je naravni sovražnik kostanjevi šiškarici.

Jure Justinek iz Čebelarske zveze Slovenije je pojasnil, da predstavlja kostanjeva paša skoraj tretjino pridelave medu, čebele pa na kostanju naberejo tudi presežke cvetnega prahu, ki ga uporabijo v kritičnih časih. "Če izgubimo kostanjevo pašo, bi to za slovensko čebelarstvo pomenilo tragedijo brez primere," je menil.

Kostanjeva šiškarica namreč z napadom na listne in cvetne brste ter z oblikovanjem šišk moti razvoj in uničuje poganjke ter znižuje obrod plodov kostanja. Močnejši napadi lahko povzročijo slabitev in odmiranje starejših kostanjevih dreves, če sorazmere ugodne, pa lahko pride tudi do propada mlajših dreves.

Rešitev – osica, ki jo bomo uvozili

V Sloveniji bomo kostanjevo šiškarico zatirali z žuželko parazitoidom torymus sinensis. Dovoljenje za vnos osice je izdala uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Naselili jo bodo na dveh lokacijah na Primorskem, na eni na Dolenjskem, na eni v Posavju in na dveh na Štajerskem.

Dovoljenje za vnos parazitoida so izdali na podlagi ponedeljkovega soglasja Arsa; uvoz je za poskusne oz. raziskovalne namene za obdobje petih let.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:45 19.februar 2015.

    kakšen vpliv ima osica poleg tega da napada šiškarico pa niste nč napisal..a bo še kak drug stranski učinek tega uvoza?