Slovenija
98 ogledov

Slovenija bo vstala!

Gorenjska vstaja
1/6
Facebook
Po spletu se sicer pozivi k protestom širijo tudi drugod, shodi so napovedani v Celju, Kranju in Murski Soboti, vnovič se bodo zbrali tudi v Ljubljani in Mariboru. Na Jesenicah že danes okoli 100 protestnikov.

Danes so protestirale Jesenice. Na Čufarjevem trgu se je zbralo okoli sto protestnikov. Miren protest, ki je bil organiziran prek strani "Gorenjska vstaja" na Facebooku, je napoved četrtkovega množičnejšega shoda v Kranju. Na protestu ni policistov v uniformah. Je pa ta protest neke vrste generalka pred jutrišnjim protestom v Kranju.

V vedno več krajih

Pozivi k protestom po spletnih družbenih omrežjih se širijo po vsej Sloveniji. Shod, ki ga v petek ob 16. uri vnovič pripravljajo v Ljubljani, je na Facebooku napovedala skupina Janez Janša naj odstopi kot premier Republike Slovenije, dogodku pa se je pridružilo že slabih 50 tisoč gostov. V skupini sicer prebivalce z različnih koncev Slovenije pozivajo, naj se pridružijo mirnemu shodu in prisostvujejo z vsebino proti vladi, proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in drugim županom. Obenem pa poudarjajo, da kakršnegakoli nasilja na protestih ne podpirajo.

Še pred tem pa naj bi se protesti odvili tudi v Kranju. Facebook skupina Gorenjska vstaja proteste proti vladi in kranjskemu županu Mohorju Bogataju napoveduje za četrtek. Predvidoma konec tedna naj bi se protestniki zbrali tudi v Kopru, v Celju pa proteste pred tamkajšnjo občino napovedujejo za ponedeljek. 7. decembra se bodo v Murski Soboti zbrali tudi prekmurski protestniki. Protest bodo ponovili tudi v Mariboru, preko Facebooka so sporočili, da bodo datum še sporočili.

V Občini Trebnje pa že nekaj dni županu Alojziju Kastelicu preko Facebooka sporočajo, da mora odstopiti, med drugim zato, ker je pravnomočno obsojen na pogojno kazen sedmih mesecev zaradi zlorabe županskega položaja in ker ga je ovadila Komisija za preprečevanje korupcije.

"Toliko o pravni državi!"

Na stanje v državi sta se odzvala tudi predsednik vlade in predsednik države. Predsednik vlade Janez Janša je po torkovih protestih v Ljubljani na spletnem omrežju zapisal, da "predsednik republike in njegovi podporniki s svojimi izjavami opravičujejo nasilje". "Žalostno. Predsednik republike in njegovi podporniki s svojimi izjavami opravičujejo nasilje. Toliko o pravni državi," je na Twitterju zapisal Janša.

Predsednik republike Danilo Türk, ki vnovič kandidira za to funkcijo, je sicer v torek zvečer ob robu razprave v Starem trgu pri Slovenj Gradcu dejal, da mora vlada razumeti demokratično vsebino protestov, ki so se zvrstili v Sloveniji v zadnjem obdobju, vključno s protesti 17. novembra. Po njegovem prepričanju se danes socialna država brani zato, ker se hoče braniti identiteto Slovenije. Türk se je sicer zavzel za mirne proteste in odsvetoval vsako uporabo sile. Kot pravi, je glavna naloga vseh zagotoviti, da bodo zbiranja, tudi spontana, potekala mirno. Obenem je spomnil tudi, da spada pravica do mirnega in svobodnega zbiranja med temeljne človekove pravice.

Nikogar ni, ki bi skrbel za red

Na Generalni policijski upravi pa vse, ki se protestov nameravajo udeležiti, opozarjajo, da noben od shodov ni prijavljen.  To pomeni, da nihče ne bo skrbel za varnost. V takih primerih za varnost skrbijo policisti, zato udeležence pozivajo, naj spoštujejo njihova navodila.

"Ob hujših in množičnih kršitvah policisti morajo ukrepati, v skrajnem primeru tudi z razpustitvijo shoda. V takih primerih morajo udeleženci zapustiti prostor, saj je le na ta način možno zagotoviti varno izvedbo naloge in s tem tudi zagotoviti varnost vsem udeležencem shoda," so sporočili.

Organizatorje so še pozvali, naj shode prijavijo, udeležence pa pozvali, naj "to pravico uveljavljajo mirno in strpno, v dobrobit vseh, ki se v tistem času nahajajo na tem prostoru".

 

 

Če ste opazili kakšno novo Facebook stran, ki poziva k vstaji, ali bi z nami radi delili svojo izkušnjo s protesta, nam lahko to pošljete prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 51
  • mkmorfius 09:58 30.november 2012.

    Če bom danes vidu samo en politični ksiht ki bo neki nabijou kakšne naj bojo demonstracije MU BOM RAZBIL GOBEC... GOOOOOTOOOOOOOOFIIIIIIII STEEEEEEE!

  • privat 07:40 30.november 2012.

    in vsi lopovi so se malo javno zaguncali..ali pa jih je sodišče obsodilo na smrt!! Da saj vemo za kaj ni denarja..smo ga vsi skupaj razbili,.,..

  • mari..on 18:49 29.november 2012.

    shodi niso prijavljeni in legitimni........A KRAJE PA SO BILE LEGITIMNE IN PRIJAVLJENE !!!!!