Slovenija
23 ogledov

Slovenija brez uradnega nadzora nad zdravili

ljubljana 18.01.10, prodajne police, artikli, zdravila, prodajalna, lekarne ljub Anže Petkovšek
Nacionalni kontrolni laboratorij za nadzor nad kakovostjo zdravil ukinjen, nadzor prenešen na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, ki pa še ne deluje. Na ministrstvu za zdravje pravijo, da je kontrola kakovosti zagotovljena.

"Zaradi trenutne odsotnosti uradne kontrole na področju zdravil je situacija za državljane kritična," opozarja dekan Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani Borut Božič. Ocenjujem, da na slovenski trg lahko prihajajo nova zdravila, ki ne izpolnjujejo zahtevane kakovosti.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, na katerega se prenaša dejavnost uradnega kontrolnega laboratorija za zdravila, nima potrebnih dovoljenj in certifikatov, opozarja sindikat Pergam in farmacevti. Zato ocenjujejo, da uradne kontrole nad zdravili sedaj v državi ni.

Ukinitev laboratorija pod okriljem javne agencije za zdravila

Uradni kontrolni laboratorij z vsemi potrebnimi dovoljenji, certifikati in akreditacijami je do sedaj deloval pod okriljem Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Z zakonom o zdravilih, ki je začel veljati marca lani, pa je bilo predvideno, da se ta laboratorij ukine, njegova dejavnost pa v najpozneje enem letu prenese na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

"Področje, kjer ni kontrole, pušča veliko domišljije," pravi predsednik sindikata Pergama Janez Posedi, ki na inštitutu za mikrobiologijo in parazitologijo vodi laboratorij za parazite. Stroka opozarja, da se na trgu lahko začnejo pojavljati zdravila slabše kakovosti. "Prepričan sem, da bodo nekatera zdravila, ki sedaj končajo v Afriki, končala pri nas," pravi Posedi. 

Postopki za pridobitev ustreznih dovoljenj, certifikatov in akreditacij trajajo med enim in dvema letoma. NLZOH mora tudi dobiti članstvo v evropski mreži kontrolnih laboratorijev za nadzor nad kakovostjo zdravil, članstvo pa je pogoj za dostop do analiz ostalih laboratorijev v mreži. Postopki vključevanja lahko trajajo več let. Prav tako morajo zaposleni, ki delujejo na področju kakovosti zdravil, ta znanja pridobivati z leti in ni dovolj le en hitri tečaj, razlaga dekan fakultete za farmacijo. Rešitev vidi v tem, da se obdrži samostojni uradni kontrolni laboratorij.
 

Pritiski na zaposlene

V uradnem kontrolnem laboratoriju je doslej delovalo 15 ljudi, na leto pa so opravili med 300 in 600 kontrol zdravil. V zadnjem času je po besedah predsednika Sindikata farmacevtov Slovenije Damirja Domjana prišlo do pritiskov na zaposlene od katerih so zahtevali, naj dajo odpoved oziroma naj podpišejo sporazumno prekinitev delovnega razmerja in naj se prijavijo na razpis za zaposlitev v nacionalnem laboratoriju, ki je bil objavljen v začetku februarja. Po drugi strani pa je bilo z zakonom o zdravilih zagotovljeno, da ti zaposleni ostanejo v delovnem razmerju na javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke.

Cerar naj razmisli o primernosti ministrice

Predsednik Pergama Janez Posedi meni, da je odnos oblasti do tega vprašanja malomaren. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po njegovih navedbah "z lahkoto odobrila 14 zaposlitev na laboratoriju, ki naj bi nekaj prevzel, ko bo za to pristojen. Na urgencah pa gledamo, kako se z muko odločajo, ali bodo koga zaposlili za določen čas".

Zato bi bilo po njegovem mnenju prav, da premier Miro Cerar razmislil, ali ima pravo osebo za vodenje zdravstvenega resorja.

Ministrstvo: Zaprosimo lahko tudi druge

Na ministrstvu za zdravje so očitke zavrnili in poudarili, da je uradna kontrola kakovosti zdravil v Sloveniji zagotovljena. Prav tako naj bi bile v teku aktivnosti za včlanjenje Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, na katerega se prenaša dejavnost uradnega kontrolnega laboratorija za zdravila, v evropsko mrežo uradnih kontrolnih laboratorijev. "To pomeni, da stopnja varovanja javnega zdravja v Sloveniji v prehodnem obdobju ne bo zmanjšana," so zapisali.

Ob tem pa ministrstvo še pojasnjuje, da v primeru, če država ne more zagotoviti laboratorijske analize, lahko zaprosi za analizo enega od laboratorijev evropske mreže kontrolnih laboratorijev, navajajo na ministrstvu za zdravje in v javni agenciji za zdravila, v okviru katere je doslej deloval uradni kontrolni laboratorij.

Komentarjev 7
  • dragec 16:34 09.februar 2015.

    farmacija -monopolisti

  • Ferluci 15:51 09.februar 2015.

    Jaz te že razumem, samo ti ne razumeš VSEBINE članka.

  • mijaliza 14:34 09.februar 2015.

    Pred leti sem imel vnetje mehurja in ledvic.....zdravnik mi predpiše edino zdravilo, ki je učinkovito v tem primeru pa ga v lekarnah niso imeli imeli pa so alternativno zdravilo, ki sicer ni tako učinkovito je pa za doplačilo........Da se ne ...prikaži več razpišem o tem kako država na veliko nakupi določeno zdravilo, ki je v neprimernih odmerkih. Tisto kar pa ti zdravnik napiše pa skoraj ni mogoče dobit na našem tržišču, saj v predpisanih odmerkih ne....