Slovenija
4 ogledov

Slovenija, država z veliko tveganja

(Foto: iStock) Žurnal24 main
Evropska komisija je iz analize vzdržnosti javnih financ razbrala, da je Slovenija država z velikim tveganjem glede dolgoročne vzdržnosti javnih financ.
13 držav z velikim tveganjem
Evropska komisija je izsledke analize dolgoročne vzdržnosti javnih financ v Evropski komisiji objavila v Bruslju, v isto kategorijo kot Slovenijo pa je uvrstila še dvanajst članic unije: Češko, Irsko, Grčijo, Španijo, Ciper, Latvijo, Litvo, Malto, Nizozemsko, Romunijo, Slovaško in Veliko Britanijo.

Za vse omenjene države je značilen dolgoročno velik dvig izdatkov, povezanih s staranjem. Zato bodo morale kmalu ukrepati in te izdatke omejiti.

Resnost problema različna po državah

Evropska komisija ugotavlja še, da je bila fiskalna politika v Evropski uniji v zadnjem letu uspešno osredotočena na reševanje gospodarstva iz recesije, vendar pa je to vplivalo na poslabšanje javnih financ.

Po oceni komisije je sicer dolgoročna vzdržnost javnih financ problem vseh držav unije, resnost problema pa se po državah članicah zelo razlikuje. Zaradi krize so se vrzeli v vzdržnosti v večini držav povečale in zato je zdaj več držav uvrščenih v kategorijo z višjim tveganjem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.