Slovenija
32 ogledov

Slovenija glede enakosti med spoloma 23-ta

Slovenija, enakost med spoloma WEF
Raziskava enakosti med spoloma. Slovenija je glede pravic žensk po raziskavi Svetovnega gospodarskega foruma na 23. mestu.

Letošnje poročilo s področja enakosti spolov med drugim nakazuje, da se je v 105 državah (izmed 142, zajetih v raziskavo), enakost med spoloma okrepila. Med drugim tudi v Sloveniji, kjer smo iz 28-tega mesta zadnjih dveh let napredovali na 23. mesto.

Svetovni gospodarski forum pri sestavi lestvice upošteva stopnjo enakosti spolov glede izobraževanja in zdravstva (tudi pričakovane življenjske dobe) ter sodelovanja v političnem in gospodarskem življenju. Večina držav, zajetih v lestvico, je napredovala, nazadovali pa so med drugim na Šrilanki, v Maliju, v Jordaniji in Tuniziji ter pri naših južnih sosedih. Hrvaška je takoj za Srbijo na 55. mestu.

Na lestvici dominirajo skandinavske dežele; najmanjša razlika med spoloma je glede na ugotovitve raziskave v Islandiji, nato na Finskem, tretja je Norveška, četrta Švedska, peta Danska. Morda nepričakovano so v prvi deseterici lestvice še Nikaragva in Ruanda kot šesta in sedma država, osma je Irska, sledijo Filipini in Belgija. Na zadnjem, 142. mestu je Jemen.

Uspeh Ruande pojasnjujejo z dejstvo, da je zaposlenih skoraj prav toliko žensk, kot moških, tudi na ministrskih položajih.

Najboljši smo glede žensk v gospodarstvu

Slovenija je v raziskavo vključena od leta 2006, vse od takrat svoj položaj glede enakosti spolov izboljšujemo. Letošnji indeks enakosti (0 označuje neenakost, 1 pa enakosti), letos znaša 0,74.

Najbolje se je Slovenija odrezala na področju vključenosti v gospodarsko življenje, kjer je zasedla 22. mesto, na področju izobrazbe smo 27-ti, na področju vključenosti žensk v politično življenje 43-ti, na področju zdravstva pa 74-ti. V Sloveniji je pričakovana življenjska doba žensk 73 let, moških pa 67.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.