Slovenija
240 ogledov

Slovenija ima CSI od 1950

88 forenzikov je zaposlenih na centru za forenzične preiskave, na policijskih up Žurnal24 main
Forenziki. Delo forenzika v nadaljevankah je v veliki meri idealizirano in nerealno.

Forenzik, kot ga prikazujejo v nadaljevankah, ne obstaja. Ne samo v Ameriki, tudi v Sloveniji je s krajem zločina povezan skupek strokovnjakov: kriminalist, tehnik na terenu in forenzični izvedenec v laboratoriju.

Ne gre vse zlahka

Zahtevnost. Težav je kar nekaj, meni Maver, “od nepopolnih ali slabo zavarovanih sledi, različnih meril za identifikacijo, vedno novih zahtev odvetnikov za dodatne preiskave tujih izvedencev ter pomanjkanja časa in prezaposlenosti do nabave novih naprav in opreme, ustreznih prostorov, finančnih sredstev ...”

Skupna dejavnost
Ko policisti zavarujejo kraj zločina, opravijo ogled kraja kriminalisti in kriminalistični tehniki s policijskih uprav. Kriminalistični tehniki iščejo in zavarujejo sledove. “Najdene in zavarovane sledi nato bodisi obdelajo sami, kadar gre za preprostejše preiskave, bodisi jih pošljejo v center za forenzične preiskave (DNK sledi, mikrosledi, odtisi obuval, tudi prstne odtise) v nadaljnjo obdelavo," pojasnjuje redni profesor na fakulteti za varnostne vede (FVV) Darko Maver.

“Naloga forenzičnega izvedenca je, če zelo poenostavim, da na podlagi materialnih sledi pojasnjuje dogodke in z njimi poskuša povezati osebe v sodnem postopku,” pa razlaga Katja Drobnič s FVV. Ti rezultate po opravljenih preiskavah sporočijo nazaj kriminalistom in po potrebi pripravijo izvedenjska mnenja sodišču, dodaja Maver.

Zanimanje zaradi filmov
Izobraževalnih študijskih programov za poklic forenzika v Sloveniji ni. “V forenzičnih laboratorijih se zaposlijo diplomanti, ki so zaključili različne univerzitetne programe, večinoma naravoslovnih smeri. Za ta poklic nato poteka usposabljanje v laboratoriju, na različnih seminarjih nekaj let, zahteva tudi neprestano samoučenje s študijem strokovne literature tudi v nadaljnjih letih dela,” razlaga Katja Drobnič, ki tudi sama dela na centru za forenzične preiskave. Posebnost poklica je po njenem mnenju natančnost ter zavezanost pravnim, strokovnim in etičnim načelom.

Forenzika ni omejena le na razreševanje zločinov, ampak tudi na reševanje civilnih zadev, kot je ugotavljanje očetovstva,
izredna profesorica Katja Drobnič

Forenzični izvedenci, ki delajo v laboratorijih, večinoma ne delajo na terenu. Tam dokaze označi in dokumentira kriminalistični tehnik, ki mora opraviti kriminalistični tečaj in ustrezno prakso, pojasnjuje Darko Maver, profesor na fakulteti za varnostne vede.

Forenzikov je ravno prav
“Sistematizirano število kriminalističnih tehnikov in forenzikov zadostuje glede na velikost Slovenije in število obravnavanih kaznivih dejanj,” sporočajo z generalne policijske uprave. Izhodiščna plača za delovno mesto forenzika je odvisna od stopnje izobrazbe, sega pa od 1.034,30 (srednja stopnja) do 2.266,28 evra bruto, ki je plača za delovna mesta v vodstvu centra za forenzične raziskave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.