Slovenija
49 ogledov

"Slovenija ima svoj grozljiv scenarij"

Andraž Grahek Nik Rovan
Ciprski scenarij je za Slovenijo še vedno oddaljen. Kljub temu vse prepogoste besede: strah, nezaupanje, neukrepanje.

Upravni odbor Gospodarske zbornice Slovenije razpravljal o tem, kako preprečiti ciprski scenarij v Sloveniji. Finančni analitik Andraž Grahek meni, da je "primerjava s Ciprom »nesmiselna, ker ima Slovenija svoj scenarij, ki je dovolj grozljiv sam po sebi in vodi v zlom gospodarstva in javnih financ na daljši rok".

Meni, da je za enkrat veliko špekulativnega povpraševanja po slovenskih obveznicah in opozoril, da bomo verjetno določene tradicionalne investitorje in financerje našega proračuna zato izgubili.  Izpostavil je pomembnost strukturnih sprememb, brez katerih bo tudi po stabilizaciji bančnega sistema brez dodatnega zadolževanja težko zagotoviti rast s primernimi stopnjami.

Predlagal kvadrilateralo


Možnost, da bi se Sloveniji lahko zgodil ciprski scenarij je zavrnil tudi Sibil Svilan, predsednik uprave SID. Meni, da je današnja situacija nekolik boljša zaradi včerajšnje prodaje zakladne menice. Globalne gospodarske razmere je sicer komentiral z besedami, "da ne gre več za krizo, ampak za popolnoma druge razmere, v katerih podjetja sedaj delujejo".

Največji problem v Sloveniji vidi v padcu posojilne aktivnosti, ki pa je povezana tudi s padcem varčevanja. Bančni sistem se krči, posojilne vrednosti pa so relativno majhne. Predlagal je oblikovanje »kvadrilaterale«, ki bi jo sestavljali Vlada, Banka Slovenije, GZS in Združenje bank Slovenije.

Predsednik GZS Samo Hribar Milič meni, da je iz razprave o ciprskem scenariju razvidno, da se bojimo, da bomo tja res prišli, če ne bo ukrepov.

Komentarjev 6
  • privat 09:17 19.maj 2013.

    ja to bi lahko naredili z namenom "pomagati državi"...samo kaj ko je namen uničiti državo!! Lovke kriminala so v sindikatih,sodiščih,policiji..da ne govorimo o politiki..In kako to narediti-pomagati državi,malim ljudem ,porazdeliti denar,.....ko je to danes res nemogoče.Poznam ljudi ,ki so ...prikaži večo inšpektorji in namerno povzročajo škodo državi ,malim ljudem...poznam policiste ki si ne upajo ukrepati,ker se bojijo za družino..poznam dohtorje ,ki namerno nočejo zdraviti ,ker pač ni denarja oz. bo manj za same dohtorje...ne da se narediti nič in če je nekdo pošten v vladi "to tudi sam ve!!...in posledično ne naredi nič..

  • Stolp 21:30 18.april 2013.

    Spoštovano uredništvo, pred nekaj dnevi ste nekomu brisali komentarje zaradi spama. Ne vem zakaj že kar nekaj časa dovoljujete spam uporabnika ennanova za neko komunistično propagando.

  • ennanova 20:57 18.april 2013.

    Ekonomski "eksperiment"S tehnologijami, ki jih imamo - informacijsko-komunikacijske, transportne - bi z lahkoto prerazdelili ključne globalne vire tako, da nihče ne bi trpel pomanjkanja osnovnih dobrin.http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/928-ekonomski-qeksperimentq