Slovenija
74 ogledov

Slovenija in Rusija podpisali za pol milijarde pogodb

Borut Pahor, Vladimir Putin EPA
Slovenska in ruska podjetja so danes ob obisku predsednika republike Boruta Pahorja v Moskvi podpisala skupno 14 pogodb v vrednosti več kot pol milijarde evrov.

Riko je danes v Rusiji podpisal pogodbi za gradnjo dveh tovarn za predelavo žita, Duol je ruskim podjetjem prodal tehnologijo za izdelavo napihljivih rastlinjakov, proizvajalec peči za pekarne Gostol Gopan pa z ruskim prehrambnim podjetjem ter Tulskim Hlebokombinatom.

Tudi druge danes podpisane pogodbe spodbujajo razvoj ruske industrije. Iskratel bo sodeloval pri modernizaciji jedrnega omrežja Rustelekoma, Bosio je podpisal pogodbo o izdelavi peči za kovačnico, Iskra zaščite in Elteza pa pogodbo o prenosu know-howa. In net media in podjetje Transkoder sta podpisala pogodbo o nabavi tehnologije za transkoding TV signalov. Podjetje Tevel je podpisalo pogodbo o umetniškem sodelovanju z Modno hišo Nine Ručkine, podjetji NPO vektor in Tajfun Planina pa memorandum o sodelovanju.

Sporazum o sodelovanju sta podpisali tudi Pošta Slovenije in Pošta Rusije, Univerza v Ljubljani pa je podpisala memoranduma z univerzo Inopolis ter Severnokavkaško univerzo.

PREBERITE TUDI

Tudi za boljše povezave

Gospodarsko sodelovanje je bilo tudi rdeča nit obiska ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ki je v Moskvi od srede. Za STA je pojasnil, da se je na ruskem ministrstvu za promet med drugim pogovarjal o možnostih izboljšav letalskih povezav med državama, da bi bila na primer Slovenija povezana tudi z drugimi ruskimi regijami, ne le z Moskvo.

Govorili so tudi o infrastrukturnih investicijah, med drugim so Rusi zainteresirani za gradnjo drugega tira železniške proge med Koprom in Divačo. "Tudi za Rusijo je koridor, ki se s tem krepi, zelo pomemben," je dejal minister. Z ruskim ministrom za energetiko pa je Gašperšič med drugim govoril o predelavi ljubljanske toplarne.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 20:19 13.februar 2017.

    Podobno kot 12. februar 2010...........Vlada včeraj o ratifikaciji sporazuma med Geoplin plinovodi in Gazpromom.....................kje je danes ta plinovod ?

  • Žvižgač 20:04 13.februar 2017.

    Tam kjer ta naš eksotik hodi z grgravčkom vred, trava ne rase.

  • Ferluci 12:52 13.februar 2017.

    Nič nista podpisali. Podpisali sta le nekatere sporazume 'o nameri', kar je pa še zelo daleč od podpisa, kaj šele realizacije pogodbe. Ta denar bo, če bo, pokril le izlete našega cmerarja in njegove ekipe.