Slovenija
6 ogledov

Slovenija je lahko zgled Hrvaški

Stipe Mesić (na levi) uspeh Slovenije vidi predvsem v močni izvozni dejavnosti. Žurnal24 main
Hrvaški predsednik Stipe Mesič je ob otvoritvi 83. Jesenskega zagrebškega velesejma Slovenijo hvalil zaradi njene gospodarske razvitosti.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je ob otvoritvi 83. Jesenskega zagrebškega velesejma, na katerem je Slovenija država partnerka, Sloveniji namenil kar nekaj lepih besed. "V času, ko smo živeli v skupni državi, je bila Slovenija za 20 odstotkov bolj razvita od Hrvaške. Danes je Slovenija sto odstotkov bolj razvita od Hrvaške, kar pomeni, da ima dvakrat večji bruto domači proizvod," je ob otvoritvi sejma dejal Mesić.

Uspeh Slovenije temelji tudi na močnem izvozu 
Po Mesićevem mnenju gospodarska razvitost Slovenije temelji predvsem na močni izvozni dejavnosti države in dobri gospodarski strategiji. "Slovenija je dosegla takšen uspeh zato, ker izvaža dvakrat več kot Hrvaška, čeprav ima dvakrat manj prebivalcev. Slovenski letni izvoz je 9000 evrov na prebivalca, hrvaški pa le 2000. Zato ne preseneča, da slovenska industrija napreduje, medtem ko hrvaška zaostaja," je izpostavil Mesić in opozoril na pomanjkanje dolgoletne gospodarske strategije na Hrvaškem.

Na sejmu se predstavlja 34 slovenskih podjetij

Tokratnega zagrebškega velesejma, na katerem je Slovenija država partnerka, se je poleg ministra za razvoj Žiga Turka udeležil tudi minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Na sejmu je odprl slovenski razstavni prostor. © BOBO

 
Na otvoritvi sejma je bil tudi minister za razvoj Žiga Turk , ki se je srečal z Mesićem. Slednji bo obiskal slovenski razstavni prostor, ki ga bodo uradno odprli popoldne. Svoji stojnici pa bosta imeli tudi Slovenska turistična organizacija in Javna agencija RS za podjetništvo in tuje investicije. Sicer pa se bo do 16. septembra obiskovalcem velesejma predstavilo 34 slovenskih podjetij, med drugim Alpina, Elan, Gorenje, Tom in Terme Čatež.   

Na sejmu tudi Sloavenija
Tradicionalnega zagrebškega velesejma se je udeležil tudi minister za gospodarstvo Andrej Vizjak , ki je v sklopu sejma odprl slovenski razstavni prostor Sloavenija. Pri tem je poudaril, da je Hrvaška "s približno 1,5 milijarde evrov najpomembnejša investicijska destinacija za slovensko gospodarstvo, z 2,5 milijarde evrov blagovne menjave pa peta najpomembnejša slovenska trgovska partnerica" . Dejal je še, da je v zadnjem obdobju med Slovenijo in Hrvaško zabeležena nenehna gospodarska rast, vse manj je tudi birokratskih ovir za sodelovanje. Hkrati pa Slovenija močno podpira hrvaška pogajanja za vstop v Evropsko unijo, polnopravno članstvo Hrvaške v EU pa bo pomenilo še manj administrativnih ovir za medsebojno poslovanje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.