Slovenija
4 ogledov

"Slovenija je naredila veliko napak"

Goran Klemenčič Nik Rovan
Slovenija je na področju preprečevanja korupcije in ekonomskega kriminala naredila veliko napak, a se v zadnjih letih stvari spreminjajo, vendar še vedno počasi in premalo, je dejal predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič.

Na okrogli mizi kluba diplomantov ljubljanske Fakultete za upravo Korupcija in klientelizem v slovenski družbi je Klemenčič izpostavil, da imamo v Sloveniji resen problem s sistemsko korupcijo. Ta problem imamo po njegovem prepričanju zaradi zgodovinskih danosti in upravljanja z gospodarskimi družbami v lasti države in lokalnih skupnosti. Sicer smo, kot pravi, "družba, ki se odziva na ekcese, jih pa ne preprečuje".

Ključni problem so elite

 

Kot je opozoril, so ključni problem pri sistemski korupciji slovenske elite, ki še vedno vladajo, zato je po njegovem prepričanju treba hoditi na volitve, da pride do sprememb.

 

Klemenčič meni, da je treba v sklopu preventive vzpostaviti okolje, kjer bodo korupcijska tveganja obvladana. V Sloveniji je transparentnost nizka, predvsem na področju razpolaganja z javnim denarjem in na področju zaposlovanja. Tu je bilo, kot poudarja, storjenega izrazito premalo. Po njegovih besedah je področje upravljanja s kapitalskimi naložbami države danes nesporno med najbolj skorumpiranimi.

 

Politične volje ni

 

V nadaljevanju je spregovoril tudi o problematiki financiranja političnih strank in poudaril, da politične volje za spremembo zakonodaje ni ne na levi ne na desni politični strani. Tudi Evropska unija kot institucija ni dovolj naredila pri omejevanju korupcije, je dejal Klemenčič. Letos bodo sicer prvič izdali protikorupcijsko poročilo Evropske komisije. Sam pa upa, da bo to pomenilo tudi pospešek za slovenske reforme na tem področju.

 

Poleg tega je Klemenčič še izpostavil, da ni želje po spremembi protikorupcijske zakonodaje, ki je sedaj premalo učinkovita. Do tega po njegovem mnenju prihaja, ker protikorupcijsko zakonodajo sprejemajo ljudje, ki se bojijo samoomejevanja in nadzora nad svojim premoženjem.

 

Bo pa zato premoženje predsednika komisije za preprečevanje korupcije pregledala parlamentarna mandatno-volilna komisija. Klemenčič je po okrogli mizi na novinarsko vprašanje pojasnil, da komisija dokumentov, ki izkazujejo njegovo premoženjsko stanje še ni pregledala, "kljub temu, da jih je imel s seboj".

Komentarjev 2
  • dragec 19:54 06.maj 2013.

    Mujo pusti mojo lepo SLOVENIJO na miru. Povej - te politične bagre, ki smo jih volili zadnjih 20 let so naredili veliko napak!

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 18:25 06.maj 2013.

    Kaj pomagajo volitve ce ljudje vedno volijo Janše, Jankoviće, Ljudmile in tako dalje ...