Slovenija
54 ogledov

Slovenija: količina trdnih delcev v zraku nad dovoljeno

Onesnaževanje zraka Shutterstock
Koncentracije delcev PM10 oziroma trdnih delcev v zraku skoraj povsod po Sloveniji v novembru presegajo z zakonodajo predpisano povprečno dnevno mejno vrednost, ki znaša 50 mikrogramov na kubični meter zraka.

V zimskem času imajo na povišane koncentracije delcev PM10 velik vpliv slabše vremenske razmere oziroma šibki vetrovi in temperaturne inverzije, ki so značilni tudi za letošnji november. Temperaturna inverzija se v osrednji in vzhodni Sloveniji ni razkrojila že teden dni, so danes sporočili iz Agencije RS za okolje (Arso).

Na Arsu stabilno vreme s temperaturno inverzijo pričakujejo še vsaj do konca novembra. Prehodno bo sicer vzhodni veter v sredo in četrtek nekoliko premešal ozračje, zato lahko za krajši čas pričakujemo izboljšanje kakovosti zunanjega zraka.

Opozorila nas je tudi Evropa

Evropska komisija je marca lani proti Sloveniji sprožila postopek na Sodišču EU zaradi nespoštovanja okoljske zakonodaje v povezavi s kakovostjo zraka glede koncentracije nevarnih grobih delcev v zraku, imenovanih PM10. Nato pa je dodatno julija in novembra lani Slovenijo in še nekatere druge članice EU pozvala, naj svojo zakonodajo uskladijo z evropskimi pravili o kakovosti zraka.

Evropsko direktivo o kakovosti zraka bi države članice morale prenesti v nacionalno zakonodajo pred 11. junijem lani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.