Slovenija
126 ogledov

Slovenija kupuje brezpilotna letala

Brezpilotno letalo EPA
Ministrstvo za obrambo (Mors) je danes objavilo javno naročilo za nakup brezpilotnih letal razreda mini. Ministrstvo bo v prihodnjih treh letih od najugodnejšega ponudnika kupilo do štiri komplete brezpilotnikov, prvi komplet, vreden približno 400.000 evrov, pa predvidoma v letu 2016.

Ministrstvo namerava kupiti do štiri komplete brezpilotnih letal, s pripadajočimi storitvami in nadomestnimi deli. Naročnik bo z izbranim ponudnikom sklenil triletni okvirni sporazum za nakup brezpilotnih letal in v tem času naročal komplete v okviru razpoložljivih finančnih sredstev.

Ministrstvo bo po sklenitvi okvirnega sporazuma predvidoma naročilo vsaj en komplet brezpilotnih letal mini, prvega med decembrom letos in oktobrom 2016, pri čemer naj bi bilo plačilo izvedeno iz proračuna za prihodnje leto. Ostale komplete pa bo ministrstvo naročilo glede na dejanske potrebe in finančne možnosti.

Cena enega kompleta brezpilotnih letal je okoli 400.000 evrov. Komplet pa sestavljajo trije letalniki, zemeljska kontrolna postaja, lansirni sistem, prenosni video sprejemnik z napajanjem, rezervno orodje in pribor ter nadomestni deli.

Veber o prihrankih

Predvideni nakup brezpilotnikov je že naletel tudi na nekaj kritik, minister za obrambo Janko Veber pa je načrtovano nabavo opreme opravičeval tudi s prihranki, ki jih taka oprema prinaša. Naročilo za nakup brezpilotnih letal je, kot kaže, sicer še zadnji razpis ministrstva pod vodstvom Vebra, ki se bo moral zaradi afere z naročilom analize prodaje Telekoma Obveščevalno-varnostni službi Morsa posloviti s funkcije.

Poleg brezpilotnih letal na Morsu trenutno poteka tudi postopek nakupa 272 vozil. Na javni razpis, objavljen januarja, je prispelo pet ponudb, prejete ponudbe zdaj pregledujejo.

Komentarjev 14
  • nostradamus 09:59 01.april 2015.

    vsaka beseda je skoraj odvec a cca 400.000 za en komplet namen je nakup vsaj 4 kompletov vrednost cca 1,6 mio eur le čemu jih potrebujemo naceloma nimamo nekih sovraznih sosedov (vsaj zaenkrat ne) pred politiki in njihovimi neumnostmi nas ...prikaži več ne bodo obvarovala drzava se utaplja v revscini a glej zlomka nekomu se je zahotelo drage igracke na racun obubozanega naroda

  • Janez_53 08:47 01.april 2015.

    Fantki z Vebrom na čelu bi radi boljše, modernejše igračke??? Ljudstvo pa crkuje!!! Že zaradi tega bi se Veber moral posloviti, Cerar pa bi moral temeljito premisliti, kaj je storil na področju zakonodaje, da še vedno nekateri počnejo neumnosti z ...prikaži več državnim denarjem!!!

  • francl12 16:35 31.marec 2015.

    Upam da se prvo zruši na parlament, in ga skupaj z nesposobneži do kraja dotolče. Slovenija pa naj ge pod okrilje Avstrije!