Slovenija
354 ogledov

Slovenija lani s povišano gospodarsko rastjo

Rast BDP Profimedia
Slovenija je lani zabeležila 5,4-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP). V prvi polovici leta 2022 je bila rast večine komponent BDP izrazitejša kot v drugi polovici leta, je danes objavil statistični urad.

K rasti v celotnem lanskem letu so pozitivno prispevale tako končna potrošnja kot bruto investicije, medtem ko je bil prispevek zunanjetrgovinskega salda negativen. Zaradi hitrejšega naraščanja uvoza v primerjavi z izvozom in slabših pogojev menjave v vseh štirih četrtletjih leta se je zunanjetrgovinski presežek zmanjšal na 961 milijonov evrov.

V zadnjem lanskem četrtletju se je domača potrošnja v primerjavi z enakim obdobjem predlani povečala za 1,2 odstotka. K temu so pozitivno prispevale potrošnja gospodinjstev in bruto investicije v osnovna sredstva. Potrošnja gospodinjstev se je povečala za 2,6 odstotka, bruto investicije v osnovna sredstva pa za 5,9 odstotka.

BDP, prilagojen za vpliv sezone in koledarja, ki se uporablja za primerjave v EU, se je lani okrepil za 5,7 odstotka. V zadnjem četrtletju se je v medletni primerjavi povečal za 1,3 odstotka, v četrtletni pa za 0,8 odstotka. V četrtletnih primerjavah se je lani skrčil le v tretjem četrtletju, ko je v primerjavi s predhodnim padel za 1,3 odstotka.

Komentarjev 15
  • Ender3 13:25 14.februar 2023.

    Kaka rast neki, če so nas še kockasti sosedi prehiteli. In to isto napovedujejo tudi za letos in naslednje leto..

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 13:13 14.februar 2023.

    Počasi se bo treba posloviti od gospodarske rasti...Upad bo po celi EU zaradi višjih cen energentov in surovin....Zaloge ruskega plina so na koncu, sedaj bo treba skladišča napolniti z novimi energenti, ki pa seveda ne bodo cenejši..Vsak nov obisk trgovine ...prikaži več nam to potrjuje, žabe se počasi kuhajo..

  • Janez11 11:57 14.februar 2023.

    https://twitter.com/RomanaTomc