Slovenija
18 ogledov

Slovenija na korupcijskem prepihu

Zaradi Walterja Wolfa je posredno tudi Slovenija na preizkušnji, ko gre za prego Žurnal24 main
Finci izvajajo aretacije in blokirajo račune v Liechtensteinu, ni pa znano, ali so že izdali evropski priporni nalog ali mednarodno tiralico za poslovneža Walterja Wolfa.

Čeprav se Slovenija lahko odloči, da svojega državljana ne bo izročila drugi državi, se na podlagi evropskega pripornega naloga ali mednarodne tiralice kljub temu lahko odloči za izročitev. To nam je včeraj povedal tiskovni predstavnik policije Leon Keder.

Navedeno velja tudi za Walterja Wolfa, poslovneža slovenskega rodu, za katerim so finske oblasti izdale nalog za pridržanje v povezavi s sumom kaznivih dejanj v aferi Patria, povezanih s podkupovanjem. Walter Wolf je za Pop TV zatrdil, da se bo konec meseca iz Kanade vrnil v Evropo.

 

Miniintervju: Tone Vogrinec

►Kako komentirate izdani priporni nalog za Walterja Wolfa?
• Ukvarjal se je z raznimi trgovinami. Vem, da je bil ob slovenski vojni dobavitelj za vojaške maske, več pa ne vem.

►Ali bi mu pripisali, kar mu Finci očitajo?
• Ne preseneča me, če je imel prste vmes, saj se s tem ukvarja.

►Kako dobro ga poznate?
• Nazadnje sem ga srečal pred dvema letoma. Vem, da je večkrat obiskal Slovenijo, da je dalj časa živel v Salzburgu.

Ga bodo naši izročili?
V tem trenutku ni znano, ali so Finci že izdali evropski priporni nalog ali mednarodno tiralico. Na straneh Interpola zadnje ni zaslediti, a to po Kedrovih besedah še ne pomeni, da ni bila že izdana. Eden od naših virov ob tem pravi, da bo zelo pomembno, kam v Evropo se bo Wolf vrnil. Več možnosti, da ne bi bil izročen, bi imel, če bi pristal v državi, katere državljanstvo ima. Znano je, da ima slovensko in avstrijsko državljanstvo, sam pa trdi, da jih ima skupaj celo pet, med njimi kanadsko.

A tudi če pristane v Sloveniji, je mogoče, da ga bodo naši organi izročili Fincem. Skupaj z njimi so namreč že ustanovili skupno mednarodno preiskovalno komisijo, ki jo pri nas vodi vrhovno državno tožilstvo. Po navedbah enega od naših virov so naši organi pregona že ob obisku finskih kolegov pred tedni menda dobili informacije o vpletenosti Walterja Wolfa v afero Patria.

Wolf baje tudi s Hrvati
Walter Wolf je sicer leta 1996 zanikal, da bi se kakorkoli ukvarjal z orožarskimi posli, v soboto pa je zanikal tudi, da bi bil kakorkoli povezan s Patrio. Toda eden od naših virov pravi, da je sodeloval tudi pri prodaji orožja Hrvaški, kjer se je zapletel še v nekaj tožb pri drugih poslih. Včeraj nam ni uspelo dobiti odgovora na vprašanje, ali pri preiskavi morda sodelujejo tudi hrvaški organi pregona.

Slovenija na prepihu
Naš vir še pravi, da se Slovenija lahko znajde na hudem prepihu, ker Finci že vidno ukrepajo, slovenskih rezultatov preiskave pa še ni videti. Finci so dosegli celo blokado računa Walterja Wolfa v Liechtensteinu, ki velja za pribežališče ljudi s sumljivimi transakcijami, ker je najbolj zaprt za tovrstne informacije.

Ker so na seznamu vpletenih baje še drugi Slovenci, se eden od poznavalcev boji, da bodo Finci sprožili še kak postopek proti našim državljanom, s čimer bo videti, kot da Slovenija v boju proti mednarodni korupciji ni učinkovita. Že tako nam to v zadnjem poročilu očita delovna skupina za boj proti korupciji Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj. Neuradno je ta skupina tudi že obveščena o aferi Patria in ji bo o tem treba poročati.

Sicer pa mora biti prva obtožnica v aferi Patria spisana do 15. avgusta, ne še zoper Walterja Wolfa, lahko pa bo sledila tudi obtožnica proti njemu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.