Slovenija
20 ogledov

Slovenija nadaljuje misijo v Afganistanu

Okrog devete ure zjutraj bodo slovenski vojaki pristali v Sloveniji. Foto: Reute Žurnal24 main
V strahu pred ponovitvijo scenarija iz Iraka, kjer je zrasla Islamska država, se misija v Afganistanu nadaljuje. Sodelovali bodo tudi slovenski pripadniki.

Odbora državnega zbora za obrambo in zunanjo politiko sta podprla namero slovenske vlade, da Slovenija sodeluje v novi misiji zveze Nato v Afganistanu Odločna podpora. Proti udeležbi je bil le član Zdrzužene levice. Končno odločitev bo sprejela vlada na prihodnji seji.Nova misija Odločna podpora bo z novim letom nadomestila sedanjo misijo Isaf.

"Stroški misije bi bili za Slovenijo okoli dva milijona evrov," ocenjuje strokovnjak za obrambo Klemen Grošelj. Misija Odločna podpora bo namenjena predvsem urjenju afganistanskih vojakov in ne bo bojna. Na letni ravni bo stala okoli 4,3 milijarde evrov. Slovenija naj bi delovala v okviru italijanskega kontingenta."Italijanski kontingent bo gotovo varnostno samozadosten in varovanja gotovo ne bo prepustil tamkajšnjim silam," meni Grošelj.

Po grobih ocenah je misija v Afganistanu Slovenijo, ki v njej sodeluje od leta 2004, doslej stala okoli 50 milijonov evrov.

"Vojaška prisotnost tujih sil ne tem območju je zagotovo smiselna še naprej. Popolni umik nosi velika tveganja, zagotovo si nihče ne želi ponovitve stanja v Iraku do katerega je prišlo po popolnem umiku tuijih sil," pravi Grošelj.

Ostalo bo okoli deset tisoč Američanov

Sporazum, ki omogoča, da tuje sile ostanejo v Afganistanu, je afganistanski parlament potrdil konec tedna, je poročala STA. V Afganistanu bo tako ostalo okoli 12.000 vojakov, večinoma, okoli deset tisoč, ameriških. Misija naj bi trajala dve leti z možnostjo podaljšanja. "Zelo dvomim, da so afganistanske sile sposobne nadzorovati tamkajšnje razmere in da bodo to sposobne v naslednjih dveh letih," ocenjuje vojaški strokovnjak, ki ne želi biti imenovan. 

Delovanje pripadnikov na novi misiji naj bi bilo osredotočeno na območje Kabula, prisotni pa bodo tudi v štirih sektorjih - sever, zahod, jug in vzhod. Štiri države bodo nosilne - Turčija bo vodila misijo na območju Kabula, Nemčija na severu, Italija na zahodu, ZDA pa na jugu in vzhodu.

Ubitih 3400 pripadnikov, ranjena dva Slovenca

Slovenski vojaki so doslej delovali na območju Herata na zahodu države. Od leta 2010 so pomagali tudi pri urjenju bataljona afganistanske vojske.

Skupno se je v deželi pod Hindukušem zamenjalo 20 kontingentov Slovenske vojske. Misijo so slovenski vojaki zaključili maja letos, v Afganistanu sta prisotna le špše dva, ki bosta državo zapustila konec leta.

Mednarodna operacija v Afganistanu je zahtevala 3400 življen vojakov Nata. Med slovenskimi pripadniki je bil januarja letos ranjen vojak, leta 2011 je bila ranjena civilna strokovnjakinja.

Komentarjev 1
  • Uroš Mastnak 16:37 25.november 2014.

    "Misija Odločna podpora bo namenjena predvsem urjenju afganistanskih vojakov in ne bo bojna. Na letni ravni bo stala okoli 4,3 milijarde evrov."Po grobih ocenah je misija v Afganistanu Slovenijo, ki v njej sodeluje od leta 2004, doslej stala ...prikaži več okoli 50 milijonov evrov.Za eno leto 4,3 miljarde? za 10 let samo 50 miljonov ?? dejte novinarji ka serjete?