Slovenija
21 ogledov

Slovenija naj bi za IMF prispevala kar 910 milijonov

Evro Reuters
Finančni ministri EU so včeraj dosegli dogovor o razdelitvi prispevkov v obliki dvostranskih posojil za okrepitev Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Države v območju evra bodo prispevale 150 milijard evrov.

Slovenija bo prispevala 0,61 odstotka tega deleža, kar znaša 910 milijonov evrov, piše v izjavi finančnih ministrov EU.

Te številke so sicer okvirne in vključujejo 13 držav v območju evra – z izjemo Grčije, Portugalske in Irske, ki prejemajo mednarodno finančno pomoč, ter brez Estonije, saj temeljijo na kvotah iz leta 2010, medtem ko je Estonija članica območja evra od letos.

Pripravljenost na sodelovanje pri krepitvi IMF so nakazale tudi štiri nečlanice območja evra – Češka, Danska, Poljska in Švedska, medtem ko je Velika Britanija nakazala, da bo svoj prispevek opredelila na začetku prihodnjega leta v okviru G20, še piše v izjavi.

Poleg tega so finančni ministri unije v izjavi pozvali članice skupine G20 in druge finančno močne članice IMF, naj prav tako prispevajo k povečanju sredstev IMF ter s tem podprejo prizadevanja za zaščito globalne finančne stabilnosti in "zapolnijo globalne finančne vrzeli".

Za krepitev sredstev IMF v višini do 200 milijard evrov dvostranskih posojil članic unije so se 9. decembra dogovorili voditelji članic unije, pri čemer so kot rok za dogovor o razdelitvi sredstev določili deset dni, kar pomeni, da se je ta politični rok iztekel včeraj.

Povečanje sredstev IMF bo po mnenju EU okrepilo zmožnost tega sklada za izpolnjevanje njegove "sistemske odgovornosti za podporo njegovim globalnim članicam", kar je še posebej pomembno ob upočasnjevanju gospodarske rasti in napetostih na finančnih trgih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.