Slovenija
23 ogledov

Slovenija naj prepreči "zdrse"

<slovenija>08.01.2008...Olli Rehn...novinarska konferenca...Kongresni cent Boštjan Tacol
Evroskupina je ponovila poziv Evropske komisije Sloveniji, naj dosledno izvaja proračunski načrt in prepreči kakršne koli zdrse, ki bi ogrozili skladnost s proračunskim paktom.

Enak poziv sta dobili Francija in Nizozemska, ki sta poleg Slovenije v skupini držav, katerih proračuni so skladni s pravili, a brez prostora za odstopanja.

Vse članice območja evra so sicer dobile ostro opozorilo, naj odločneje izvajajo strukturne reforme. Reforme so za rast in delovna mesta enako pomembne kot fiskalna konsolidacija, je poudaril evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn.

Članice tokrat manj optimistične

Vse članice so dobile tudi poziv, naj se bolj osredotočijo na kakovost in sestavo proračunov, tako da bodo ti čim prijaznejši do rasti. To pomeni, da se mora delež investicij v javnih izdatkih v prihodnjih letih povečati, je poudaril šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Komisar Rehn je ocenil, da je to začetek nove dobe bolj transparentne proračunske politike in da je bilo tokrat v načrtih članic zaznati precej manj pretirano optimističnih napovedi kot v preteklosti.

Večino časa je sicer evroskupina danes posvetila najslabše ocenjenim članicam - Španiji, Italiji, Malti, Finski in Luksemburgu, za katere komisija ugotavlja, da obstaja tveganje kršenja pakta o stabilnosti in rasti. Peterica je dobila tudi poziv k dodatnemu ukrepanju.

Revizije niso bile potrebne

"Leta fiskalne konsolidacije prinašajo rezultate," se sicer glasi splošna ugotovitev evroskupine. Napovedi javnofinančnih primanjkljajev in javnih dolgov članic območja evra so tako občutno pozitivnejše kot za ZDA in Japonsko, še izpostavlja.

Evroskupina sicer pozdravlja dejstvo, da ni resnih kršitev pakta o stabilnosti in rasti, tako da nobene članice ni bilo treba pozvati k reviziji proračunskega načrta.

Smo med boljšimi

Slovenija je, sodeč po bruseljskem "proračunskem zemljevidu", med boljšimi državami. V najboljši skupini držav sta Estonija in Nemčija, na drugem mestu so Slovenija, Francija in Nizozemska, na tretjem Belgija, Avstrija in Slovaška, na četrtem mestu pa Španija, Italija, Luksemburg, Malta in Finska.

Sestanek evroskupine ni prinesel presenečenj. Državni sekretar na finančnem ministrstvu Mitja Mavko, ki je na njem zastopal Slovenijo, je ob prihodu povedal, da novih pripomb k slovenskemu proračunu danes ne pričakuje.

"Kar se Slovenije tiče, je pomembno, da je Evropska komisija ocenila, da je naš proračun za leto 2014 popolnoma skladen s pričakovanji, in povedali bomo, da je tak že bil sprejet in potrjen v državnem zboru," je pojasnil državni sekretar.

Komentarjev 1
  • privat 08:51 23.november 2013.

    kako lahko se sploh pogovarja ta evroskupina z takimi ljudmi ,ki so tako stanje v državi naredili...halo...butasti bruselčani. Isti obrazi ,ista politika,isti zakoni ,ki malega človeka že od leta 91 ubijajo???Ja verjetno bodo zdaj spremenili politiko in dali otrokom večje ...prikaži več otroške in celo enkrat v zgodovini dali malemu človeku plačo ,ki je vredna svojega dela?? Verjamite nikoli ,nikdar lopov ne da ,on samo krade..