Slovenija
3 ogledov

"Slovenija najema vojaška letala"

Srečanje Kosorjeve in Pahorja vodi "realno in neposredno" proti skupni nabavi vojaške letalske eskadrilje, piše Večernji list. "Zamisel je dobila preveliko težo," so sporočili iz kabineta vlade.

"Glede nekaterih vprašanj, povezanih z zamislijo o ustanovitvi posebne komisije, ki bi proučila možnost sodelovanja Slovenije in Hrvaške pri nadzoru zračnega prostora v okviru zavezništva Nato, je po mnenju predsednika Boruta Pahorja, ki je to zamisel sprejel od Jadranke Kosor, kot predlog za proučitev dobila preveliko težo v javnem mnenju, glede na to, v kakšnem statusu ta hip zamisel je. Vsekakor bo, če bodo storjeni kakršnikoli formalni koraki v tej smeri, o tem odločali formalni organi tako v Sloveniji kot v zavezništvu Nato," so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar pa je danes v Luksemburgu zamisel o skupnem nadzoru označil za "zanimivo." Dodal pa je, da je potrebno več časa za podrobno preučitev predloga, ker pa na pogovorih med premierjema ni bil prisoten, zadeve ni želel bolj komentirati.

Večernji list navaja, da bodo hrvaški vojaški piloti za dodatno izobraževanje potrebovali približno šest mesecev, medtem ko bi slovenski potrebovali nekaj več kot leto dni. V tem času bi slovenski zračni prostor varovala hrvaška letala. Par slovenskih lovskih letal bo verjetno v Brežicah, nadaljuje časnik.

"Slovenija najema vojaška letala"
Hrvaški časnik Večernji list je danes poročal, da sta se hrvaška premierka Jadranka Kosor in njen slovenski kolega Borut Pahor v Lovranski Dragi načeloma pogovarjala tudi o tem, da Slovenija sodeluje pri nabavi vojaške eskadrilje, kar bi znižalo stroške Hrvaški, Sloveniji pa omogočilo, da najame par vojaških lovskih letal.

"Verjetno bi na ta način Slovenija sodelovala s približno petino denarja ter s pravicami pri nabavi eskadrilje," ugiba zagrebški časnik. Dodaja, da je Slovenija nezadovoljna z obstoječim dogovorom o varovanju svojega zračnega prostora, ki ga v okviru Nato zavezništva opravlja italijansko vojaško letalstvo.

Z nabavo skupne eskadrilje bosta obe državi privarčevali – Hrvaška 20 odstotkov cene nabave letal, Slovenija pa 40 milijonov evrov, ki jih letno plača Italiji, izpostavlja časnik. Poudarja, da bi državi s skupno nabavo letal znižali tudi stroške za urjenje pilotov, tehničnega osebja in za servisiranje.

Grošelj: "Varovanje zračnega prostora je brezplačno"

"V Sloveniji že dalj časa potekajo razprave o tem, zakaj nekdo drug ščiti naš zračni prostor. Zagotovo je zavezništvo s Hrvaško pri morebitnem nakupu vojaških letal najbolj ugodna rešitev, saj bi se tako delili stroški vzdrževanja letal in urjena pilotov," nam zatrdi obramboslovec Klemen Grošelj in doda, da bi v primeru sodelovanja polovica letal nosilo slovenske nacionalne oznake, upravljali bi jih slovenski piloti, del letal pa bi pripadlo Hrvaški.

"Naš zračni prostor naj bi po določenem dogovoru varovala Italija in to brezplačno, zagotovo pa ne gre za nek pretiran znesek. Po trditvah nekdanjega ministra za obrambo naj bi bilo to varovanje brezplačno," še doda Grošelj. Na vprašanje, zakaj bi Slovenija potemtakem skupaj s Hrvaško kupovala vojaška letala in tako trošila milijone evrov, Grošelj odgovarja: “To je vprašanje za vlado. Poudariti je potrebno, da gre pri obrambi zračnega prostora za nacionalno zadevo.“

Türk izrazil presenečenje nad novico
"Sodelovanje je vsekakor dobra stvar, moram pa priznati, da sem bil presenečen, ko sem slišal za ta dogovor. Treba je namreč vedeti, da ima Slovenija dogovor v okviru Nata za varovanje zračnega prostora, tako da ne vidim, zakaj je potrebna takšna sprememba. Upam, da bosta predsednika vlad pojasnila, kaj sta mislila v tem primeru in da se bo o teh idejah govorilo," je dejal Türk.

Jelinčič: "To je izdajalska poteza!"
Na poročanje hrvaških medijev se je danes že odzval prvak SNS Zmago Jelinčič. Ta predsednika vlade sprašuje, katera od ustreznih slovenskih ustanov mu je potrdila in dovolila to potezo? "Nedopustno je, da neki privatnik, pa čeprav je predsednik vlade, odloča o tem, kdo bo branil slovensko nebo in vabi hrvaško vojsko na slovensko ozemlje," meni Jelinčič in dodaja, da gre za izdajalsko potezo.

Po njegovih besedah se želijo "neokomunisti, preoblečeni v razne oblike liberalnih oziroma socialnih gibanj, spet vključiti v nekakšno novo tretjo Jugoslavijo, da bi s tem prikrili svoje lopovščine in sestopili v balkanski kotel".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.