Slovenija
3 ogledov

Slovenija, odskočna deska

Med slovenskimi prednostmi je tudi čisto okolje. Žurnal24 main
Med najpomembnejšimi prednostmi Slovenije za tuje investitorje je enostaven dostop na jugovzhodne in trge EU.

V analizi, ki jo je naredila Javna agencija za podjetništvo in tuje investicije (Japti), so določili 17 ključnih prednosti, ki jih ima slovensko gospodarstvo oziroma njegovi posamezni deli za neposredne tuje naložbe. Prednosti si lahko ogledate v spodnji predstavitvi.

Po mnenju Japtija lahko tuji vlagatelji pri nas najdejo osem naložbenih priložnosti, med katerimi so najbolj obetavne organizacija proizvodnje za regionalni ali svetovni trg, vzpostavitev testne proizvodnje in trženja ter uporaba Slovenije kot odskočne deske za naskok trgov jugovzhodne Evrope.

V Japtiju menijo tudi, da bi bili za tuje vlagatelje privlačni rastoči slovenski storitveni sektor, ugodno okolje za tehnološko napredne in razvojno intenzivne projekte ter obsežni infrastrukturni projekti. Poleg tega priložnosti vidijo še v koncu slovenske privatizacije in konsolidaciji lastništva ter v postavitvi regionalnih central, storitvenih, distribucijskih in logističnih centrov.

Od pijač do prikolic

Za tujce je sektorsko najbolj zanimivih sedem dejavnosti slovenskega gospodarstva. Na prvo mesto so uvrstili proizvodnjo živil in pijač, sledijo proizvodnja kemikalij in farmacevtskih izdelkov ter proizvodnja izdelkov iz gume in plastičnih mas. Med sedmerico se je uvrstila tudi proizvodnja kovinskih izdelkov, električnih naprav, strojev ter motornih vozil, prikolic in polprikolic.

Izpostavili so tudi obetavna tehnološka področja, ki so smiselna pri privabljanju tujih naložb, in sicer informacijske tehnologije, napredni sintetični kovinski in nekovinski materiali in nanotehnologije, kompleksni sistemi in inovativne tehnologije, tehnologije za trajnostno gospodarstvo ter zdravje in znanost o življenju.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.