Slovenija
786 ogledov

Slovenija "pralnica" umazanega italijanskega denarja?

denar bankovci štetje denarja
Medtem ko so pred leti za glavne pralce veljali državljani Rusije in Ukrajine, naj bi zdaj bili bolj aktivni Italijani.

Od leta 2013 je poraslo število podjetij z deležniki iz Italije, med katerimi je precej takšnih, ki se zdijo klasični poštni nabiralniki oziroma slamnata podjetja, razkriva Delo. Samo na treh naslovih v Ljubljani so našli prijavljenih 216 podjetij, za katere sumijo, da so slamnata. 

Na enem od naslovov na Dunajski cesti v Ljubljani je registriranih 396 podjetij, od tega 298 v tuji lasti in od tega jih ima 52 najmanj enega italijanskega lastnika, pisanje Dela povzema tudi italijanski Il Piccolo. 

Kako tako imenovana italijanska tipologija poteka? Podjetje odpre račun v Sloveniji in nanj nakaže vsote denarja, ki ne vzbujajo pretirane pozornosti. Čez nekaj dni fizične osebe dvignejo denar in misija je uspešna. 

Že pred tremi leti so nadzorniki Banke Slovenije odkrili več kot 500 slamnatih podjetij italijanskih državljanov. Večinoma so odprli račune v poslovalnicah NKBM v bližini meje in nanje nakazali šestmestne zneske. Primer je obravnavala tudi parlamentarna komisija. 

Poleg omenjenih primerov se je komisija ukvarjala tudi s pranjem iranskega denarja v NLB.  

Banke so tako morale drugače pristopiti k računom tujih strank. Kot piše Delo, so v NKBM to storili šele konec lanskega leta, pri čemer so odpiranje bančnih računov tujcem otežili. Ostrejši so tudi pogoji v NLB. V primeru, da banke zaznajo tveganje, takšne račune zaprejo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.