Slovenija
63 ogledov

Slovenija praznuje, Ljubelj žaluje

1/2
Žurnal24 main
Bralec nam je poslal zanimivo fotografijo mejnega prehoda Ljubelj, ki prikazuje, da je slovenska zastava na dan državnosti spuščena na pol droga, kar je mednarodni znak žalovanja.

"V Sloveniji praznujemo dan državnosti, na Ljubelju pa očitno žalujemo, saj je
Slovenska zastava spuščena na pol droga,"
je ogorčen bralec Miha. Po njegovem mnenju bi bile lahko službe, pristojne za razobešanje zastav, vsaj toliko pazljive, da bi bile zastave vsaj na dan državnosti nameščene pravilno. "Še posebaj če upoštevamo dejstvo, da mejni prehod prečka ogromno ljudi," meni bralec.

"Očitno tako "cenimo" svojo samostojnost, da imamo na vhodu v državo na dan
državnosti zastavo izobešemo kar na pol droga, evropska zastava pa je seveda na pravem mestu,"
doda.

Ne znajo popraviti?
"En drog na mejnem prehodu je v okvari, tako da imamo že vseskozi probleme. Zastava je na pol droga zato padla sama od sebe. Takoj jo bomo šli popravit,“ so nam zatrdili na policijski postaji Tržič in dodali, da "majstri", katerim so zaupali popravilo, očitno ne znajo urediti zadeve.

Zastava na pol droga
Zastava na pol droga je mednarodni znak žalovanja. Tradicija zahteva poseben obred za to. Zastavo je treba najprej dvigniti do vrha droga, počakati nekaj trenutkov, nato pa jo počasi spustiti do polovice droga. Izvor tega običaja je treba iskati v zgodovini pomorskih bitk. Premagani sovražnik je moral spustiti zastavo na pol droga, na vrh pa je moral razobesiti zmagovalčevo.

Iz tega načina se je kasneje izoblikoval drug običaj, ko so v znak globokega spoštovanja do kake visoke osebnosti so začeli zastave tako na morju kot na kopnem spuščati na pol droga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.