Slovenija
50882 ogledov

Slovenija pričakovala koristi, Hrvati pa so nas spet peljali žejne čez vodo

slovensko-hrvaška meja Profimedia
Obe vladi, tako Janševa kot Golobova, sta podprli vstop Hrvaške v Schengen, zdaj pa postajo vse bolj jasno, da Hrvaška zunanjo mejo območja preslabo varuje.

Rim in Tirana sta se dogovorila za selitev prebežnikov iz Italije v albanske migracijske centre, ki naj bi se začela spomladi, to pa povečuje verjetnost, da se bo na balkanski begunski poti še okrepilo število prebežnikov. Slovenski uradni viri sicer ocenjujejo, da ima načrt veliko lukenj in ne bo uspel, a se na drugi strani širi konflikt na Bližnjem vzhodu, razmere so vse bolj nestabilne tudi na Balkanu. V Ljubljani tako glede balkanske begunske poti prevladujeta črnogledost in zaskrbljenost.

Na meji za skoraj 100 odstotkov več prebežnikov kot lani 

Do 17. novembra je v Slovenijo na nedovoljen način vstopilo 53.081 ljudi. Številke se zaradi neugodnega vremena zmanjšujejo, vendar pričakujejo, da bo v Slovenijo do konca leta nelegalno vstopilo 60 tisoč ljudi, lani jih je bilo 32 000. V Ljubljani opozarjajo tudi na nova varnostva tveganja.

Glede na zadnje podatke, Slovenijo zapusti 91 odstotkov prebežnikov, a se je v zadnjem času podaljšalo njihovo bivanje pri nas.

Varnostno tveganje na balkanski poti večje

Največ, 96 odstotkov prebežnikov, v Slovenijo vstopi preko Hrvaške. Hrvaška je šele pred dnevi uradno priznala, da je preko njihove shengenske meje nelegalno vstopilo vstopilo 65.000 migrantov, ki nadaljujejo pot proti Sloveniji ter nato proti Nemčiji in Italiji. Balkanska pot velja za bolj varnostno tvegano od sredozemske, saj veliko prebežnikov ostane nepopisanih, zato se teroristi lažje pretihotapijo. 

"Hrvaške vlade ne moremo kritizirati"

Uradna Ljubljana je do varovanja hrvaške zunanje meje, ki je tudi zunanja meja Schengna, kritična in priznava, da je sodelovanje s Hrvaško zelo slabo, ki ga dodatno zapleta obdobje pred volitvami, ki bodo na Hrvaškem prihodnje leto. Kritična je tudi do tega, da Hrvaška ne dovoli namestitvene sil evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex na svoje zunanje meje. Vendar pa, kot pravijo v Ljubljani, hrvaške vlade ne morejo javno kritizirali, saj je Slovenija pristala na vstop Hrvaške v Schengen in pri tem ni izražala pomislekov glede varovanja zapletene meje. Se pa Slovenija zavzema za krepitev mešanih patrulj hrvaške in slovenske policije na meji z južno sosedo. Ne podpira pa predloga Italije o oblikovanju multilateralnih brigad.

Meje zaprte, turisti spet v kolonah

Ob krepitvi migracijskega toku po zahodnobalkanski migracijski poti v času prihodnje poletne sezone, ko veliko hrvaških policistov usmerijo na obalo in otoke, bo Slovenija prisiljena ohraniti nadzor na meji s Hrvaško. Nadzor na meji s Slovenijo bo tako verjetno ohranjala tudi Italija. Pristojni navajo tudi, da se tudi Avstrija ni pripravljena pogovarjati o ukinitvi striktnega nadzora, ki ga je na meji uvedla ob vrhuncu begunskega vala leta 2015. Pričakovati je torej, da bodo prihodnje leto vse slovenske meje zaprte.

Komentarjev 47
  • mina6 11:11 25.november 2023.

    MEJE SE DÁ IN JE NUJNO VAROVATI!!! Ker varujejo narodovo istovestnost, civilizacijo, vrednote, imovino, varnost...! SREDSTEV ZA VAROVANJE MEJA JE DOVOLJ, MANDATARJI PA SO JIH DOLŽNI VAROVATI!!! SICER Z NEVAROVANJEM ZLORABLJAJO SVOJ POLOŽAJ IN UNIČUJEJO PREBIVALSTVO, KI MU JE ZAUPANO!!!!

  • jakec1575 22:16 23.november 2023.

    rvat je tat. Ercegovc pa še večji.

  • drugačen 21:37 23.november 2023.

    Slovenci se neprestano kregamo med sabo in svoje svoje zdrahe izvažamo tudi drugam. Prednjačijo pa tisti, ki jim samostojna Slovenija ni bila intimna opcija in jim ni niti sedaj. Hrvati se med sabo kregajo, navzven pa delujejo kot eden in ...prikaži večn kažejo na to, da so državotvoren narod. In ve se kdo potegne takratko.