Slovenija
64 ogledov

Slovenija uvaja omejevalne ukrepe

begunci Saša Despot
Slovenija bo dovolila vstop v državo le tistim pribežnikom, ki bodo izrazili namero, da želijo za azil zaprositi v Avstriji ali Nemčiji. Ali bo določila zgornje število pribežnikov, kar je eden od scenarijev, ki ga je napovedal zunanji minister Karel Erjavec, še ni znano.

Slovenija z današnjim dnem uvaja omejevalne ukrepe za vstop migrantov preko meje v državo. "Vstop se dovoli samo tistim, ki izkažejo namero, da bodo zaprosili za azil v Avstriji in Nemčiji," je pojasnila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. "Ukrep začne veljati ob prvem prihodu vlaka migrantov, ki je predviden ob 22. uri." 

Prva stopnja ukrepanja

Kot je pojasnila, gre za prvo stopnjo ukrepanja, ki ga je vlada glede obvladovanja migacijskega toka sprejela že pred časom. "Slovenija že od začetka krize izvaja poostren nadzor na schengenski meji," je poudarila. "Danes smo sprejeli prve ukrepe, ki bodo zagotovili, da Slovenija ne bo postala žep za migrante." Kako bodo ukrepi izgledali na operativni ravni, naj bi bilo jasneje predstavljeno na jutrijšnji redni novinarski konferenci notranjega ministrstva. 

O ukrepih je Slovenija po navedbah ministrice že obvestila tako Hrvaško, kot druge države na zahodni balkanski poti, potem ko je bila o podobnih ukrepih obveščena z avstrijske oblasti. Le te so danes zavrnile 19 migrantov, večinoma zato, ker niso izrazili namere, da želijo za azil zaprositi v Nemčiji ali Avstriji. O omejitvi zgornje meje števila pribežnikov na tiskovni konferenci po seji vlade ni bilo govora.

Avstrija je ukrepe sprejela že včeraj

Avstrija je včeraj začela strogo nadzirati prebežnike, ki vstopajo v državo. Tujce, ki ne bodo zaprosili za azil v Nemčini in Avstriji, ekonomske migrante ter tujce s ponarejenimi dokumenti in tiste, ki lažejo o svoji identiteti, bodo vračali Sloveniji. Včeraj naj bi zavrnili okoli 20 tujcev. Avstrija je  tudi napovedala, da bo v letošnjem letu sprejela 37.500 beguncev, do sredine 2019 pa skupno 127.500.

"To je zaupni podatek"

"Slovenija v primeru omejitve vstopa migrantov, predvideva enak ukrep tudi na svoji zunanji schengenski meji," je sporočila Vesna Drole, vodja Sektorja za odnose z javnostmi Policije. Na vprašanje, kdaj in koliko policistov bodo namestili na slovenski južni meji pa Droletova odgovarja, da gre za zaupni podatek.

Zavrnjene bodo skušali predati Avstriji še enkrat

"V kolikor nam avstrijski varnostni organi zavrnejo migrante, se za vse zavrnjene migrante opravi ponovna registracija vstopa, nakar se migranta ponovno preda avstrijskim varnostnim organom," pojasnjuje Droletova. 

V javnosti pa duhove buri predvsem vprašanje, kaj bo Slovenija s prebežniki, ki jih bo Avstrija vračala. Ker gre za prebežnike, ki še niso prestopili avstrijske državne meje, dovoljenje za začasno zadrževanje, ki prebežnikom izdaja Slovenijan in velja za šest mesecev, ni razveljavljeno.

"Odstranjevali jih bomo z države"

Migrante, ki jih bo Avstrija zavrnila, bodo torej odpeljali nazaj v sprejemni center v katerem je bila opravljena prva registracija, kar pomeni v Dobovo.

"Vsi migranti, ki bodo zavrnjeni s strani Avstrije, bodo podvrženi sledečim postopkom: v kolikor bo kdo zaprosil za azil, bo stekel postopek po Zakonu o mednarodni zaščiti. Postopek prevzamejo delavci MNZ DUNZMN. Tisti, za katere bo opravljena ponovna registracija, zaradi na novo ugotovljenih dejstev, bodo ponovno predani avstrijskim varnostnim organom. Tiste, ki pa ne bodo zaprosili za azil in ne bodo predani avstrijskim varnostnim organom,  bomo odstranjevali iz države," pojasnjujejo na Policiji. Kako bodo migrante z države "odstranjevali", na policiji ne pojasnjujejo. Če jih bodo želeli vrniti na Hrvaško, to lahko storijo le s privoljenjem hrvaških organov. Prebežnike, ki niso upravičeni do azila, torej prihajajo iz varnih držav, lahko vrnejo tudi v države izvora.

V Sloveniji je v tem trenutku sicer zagotovljenih 8145 ležišč za migrante.

 

Komentarjev 12
  • Plavi-mil 13:48 22.januar 2016.

    Pa koga spet ta nesposobna vlada farba, zavračajo begunce, halo, če ga zavrneš, ga zavrneš na MEJI, ne pa na Dobovi in ga daš v center, niti pod razno ga Hrvati ne bodo vzeli nazaj, bil je v Sloveniji, pa ...prikaži več se lahko slikajo, tako si jih bomo nabrali, kot berač uši, še enkrat zavrneš lahko ljudi samo na MEJI, na MEJI.

  • jezero 06:50 22.januar 2016.

    Slovenija bo morala v imenu šengena za Avstrijo in Nemčijo sortirati begunce, oni pa bodo za njih neprimerne vračali nazaj v Slovenijo. In Slovenija se teh ne bo mogla znebiti, saj jih Hrvati ne bodo hoteli sprejemati. Avstrija pa je ...prikaži veče tudi za Slovence zaprla mejo. Oni nas imajo pač za čefurje.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 01:35 22.januar 2016.

    Ta Europa je glupa ko kurac.Še najmanše osnovne zadeve neznajo rešit.Nekaj sklenejo in hitro povejo nasprotniku.In glej begunce(kao idijote),VSI V NEMČIJO ALI AUSTRIJO.Evropa zelo podcenjuje begunce,in vsi mi gremo v kurac.