Slovenija
22456 ogledov

Slovenija: Uvesti želijo obvezno izobraževanje za lastnike psov

pes Saša Despot
Možne številne spremembe na področju zakonodaje, povezane z zaščito živali.

Poslanska skupina Socialnih demokratov je v četrtek v koalicijsko usklajevanje poslala predlog novele zakona o zaščiti živali.

Prvopodpisana pod predlog, Meira Hot, pričakuje, da bo zakon v koalicijskih vrstah naletel na odobravanje. "Predsednik vlade Robert Golob in predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič sta podpornika zaščite živali. Zakon pa smo usklajevali tudi s poslanci Levice," je pojasnila za Žurnal24.

Po tednu dni, ko bo njihovo stališče znano, gre zakon v redni postopek, nato pa bodo določili izvedbo javne predstavitve mnenj – to lahko pričakujemo čez dva do tri mesece.

V ponedeljek bo v Državnem zboru potekal tudi posvet o boljši zaščiti živali.

Ustanovitev centralnega zavetišča za živali

Nov zakon sicer predvideva precej sprememb. Med najpomembnejšimi je ustanovitev centralnega zavetišča za živali (predvsem za odvzete rejne in domače živali), saj so te trenutno prepuščene dobri volji prostovoljcev.

Hot je pojasnila, da bodo pripravili razpis, s katerim bodo začeli javno-zasebno partnerstvo, možna pa je tudi oblika dela s koncesionarjem.

Ustanovitelj zavetišča bi bila država – trenutno so ustanovitelji zavetišč občine.

Nekatera društva primerne prostore že imajo, je dejala poslanka SD, eno takšnih je Društvo za zaščito konj. A več bo znano po javni predstavitvi mnenj, na kateri bo mnenje podala še stroka. Na tej podlagi bodo našli najbolj optimalno rešitev.

Konec privezovanja psov

Če bo novela sprejeta, bo privezovanje psov na verige, jeklenice in druge oblike priveza, ki psom omejujejo prosto gibanje, prepovedano.

To so sicer poslanci SD predlagali že v času mandata vlade Janeza Janše, a so takratni poslanci koalicije vložili svoj zakon, ki je zapovedoval le dolžino priveza.

"Mi si želimo absolutne prepovedi," je bila jasna Meira Hot. "Poleg tega morajo biti psi ustrezno oskrbovani, imeti primeren prostor za bivanje, ne želimo, da se jih zaradi tega zakona zapira v majhne pesjake."

pes na verigi | Avtor: Shutterstock Shutterstock
V razpravi so poudarili, da bi lastnikom skušali priti naproti s subvencijami ministrstva za kmetijstvo, da lahko denimo lastniki vrt ogradijo in ga s tem naredijo primernega za bivanje psa, a ta točka v zakonu še ni navedena.

Ustanovitev t. i . živalske policije

Najbrž najbolj pomembna sprememba pa je podeljevanje prisotnosti društvom v javnem interesu, da lahko ta v primeru ugotovljenih kršitev zakona živali začasno ali trajno odvzamejo lastniku.

"Pričakujem, da bo zaradi te točke največ pripomb," je dejala podpredsednica Državnega zbora. "A dejstvo je, da je veterinarska inšpekcija kadrovsko podhranjena. Velika večina kršitev pride v javnost zgolj zato, ker nanje opozarjajo društva, ki tudi največ časa na terenu. A ukrepati žal ne morejo, kršitve lahko zgolj prijavljajo. Inšpekcija pa v vseh primerih ne more dovolj hitro ukrepati, zato živali še dolgo trpijo," je pojasnila.

Meira Hot | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Določena društva bi tako opravljala delo nekakšne živalske policije. "Veliko smo razmišljali o tem, kako v Sloveniji to implementirati. To je pri nas nekaj popolnoma novega. Društva, ki delujejo v javnem interesu, bi s tem dobila podobna pooblastila kot veterinarska inšpekcija, v skrajnem primeru bi lahko lastnikom žival tudi odvzeli. A ves čas postopka bi moral biti prisoten pooblaščeni veterinar, saj gre za strokovno vprašanje," je povedala Hot. Sodelovali bi tudi s policijo.

Hot je dodala, da bodo v postopku razpravljali tudi o tem, ali bo nekdo od zaposlenih v društvu poleg tega moral opraviti strokovni izpit iz upravnega postopka.

Država bi po novem predlogu krila 50 odstotkov stroškov oskrbe živali v zavetiščih, po preteklih treh mesecih od nastanitve pa v celoti.

Terapevtske živali

Z novim zakonom bi urejali še položaj terapevtskih živali, ki zaenkrat v zakonodaji še niso definirane. Točka se nanaša na pse vodnike, terapevtske konje …

Ob tem Meira Hot dodaja, da je področje povezano tudi z zdravstvom, zato bi moralo zakonske spremembe uveljaviti tudi ministrstvo za zdravje.

Obvezna pasja šola?

Kot je pojasnila sogovornica, so razmišljali tudi o možnosti uvedbe obveznega izobraževanja za lastnike psov. "V tem osnutku ga še ni, ker še ni jasno, na kakšen način bi ga lahko izvedli in kako bi ga financirali. A mislimo, da bi bilo neko osnovno izobraževanje za lastnike psov nujno. Tekom postopka lahko to točko v zakon še dodamo," je dodala.

"Ravno zato smo želeli imeti še javno predstavitev mnenj, ki je za razliko od posveta v ponedeljek del zakonodajnega procesa. Tista mnenja, ki jih dobimo, lahko tudi implementiramo v zakon," je sklenila poslanka.

nina.sprohar@styria-media.si

Kuža v zavetišču Slovenija Poginule kužke in mačke se predela v živalsko moko, ali pa ...
Komentarjev 51
  • Plavi-mil 16:00 15.januar 2023.

    Vsa ptičja vlada bi morala iti na izobraževanje,itak so psi bolj pametni, kot oni.

  • vzev 13:15 15.januar 2023.

    Bolj kot obvezno izobraževanje, bi morali uvesti davek na pse. Občine imajo z njimi stroške, plačujemo pa to vsi. Naj plačajo tisti, ki imajo pse.

  • Majazmaja 13:06 15.januar 2023.

    NUJNO za vse pse - tudi tiste "žepne".